Categorie: FESTIVAL, FUSION, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 29 Mei 2010 at 08:21 am

CHOC QUIB TOWN ZET RASA OP ZIJN KOP

Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink

Tekst Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

De Colombiaanse hiphopgroep Choc Quib Town (CQT) zette het Utrechtse Rasa op zijn kop met een aanstekelijke en opzwepende mix van Afro-Colombiaanse ritmes, hiphop, salsa, dancehall en funk. Het was het begin van een tournee langs festivals in onder andere Nederland en België. CQT bestaat uit rappers Tostao en Slow en zangeres/rapster Goyo Perea, live aangevuld met 2 gitaristen, een drummer en een percussionist.

Choc Quib Town is afkomstig van de Pacifische kust in het noordwesten van Colombia, niet ver van Panama. Choc staat voor Choco, de provincie waar de leden van CQT vandaan komen. De hoofdstad is Quibdo, hun woonplaats. Dat verklaart meteen de naam van de groep. Choco is een regio waar veel zwarte Colombianen wonen. Door de geïsoleerde ligging van het gebied is de Afro-Colombiaanse cultuur en muziek er goed bewaard gebleven. De beats van CQT zijn vooral gebaseerd op Afro-Colombiaanse ritmes.

Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink

De groep heeft zich ten doel gesteld de zwarte ritmes van Colombia aan de wereld te laten horen. Het zijn hier totaal onbekende ritmes als currulao en chirimia (zie noot). Die traditionele ritmes worden gemengd met de moderne urban sound die vanuit de VS Colombia bereikte. Jaren terug gebeurde dat ook met de salsa wat leidde tot een Colombiaanse variant waarin salsa zich mengde met traditionele ritmes, cumbia en vallenato. Bij CQT leidde de mix van Afro-Colombiaans met urban, dancehall en funk tot een stijl die door de groep ‘funky Chocoano' wordt genoemd. De Afrikaanse invloed is op dit moment erg sterk in Colombia, de Afrikaanse culturele en muzikale erfenis wordt door de zwarte Colombianen herontdekt.

Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink

Colombiaanse salsa was er dus al, voeg er de hiphop en de traditionele muziek, de folklore aan toe, doe er nog wat elektronica, funk en dancehall bij en je hebt de volstrekt unieke CQT-sound. Feit is dat jongeren in Colombia meer geïnteresseerd zijn in bv. reggaetón, maar CQT wil juist dat ze ook de traditie niet vergeten; door die te mixen met de moderne stijlen willen ze de jongeren bewust maken van het belang van die traditie.
CQT's sound is ook zeer dansbaar, zo bleek al meteen in RASA. De dansvloer stroomde snel vol. De groep speelde veel nummers van hun Europese debuut Oro (vertaald: goud). Zoals de titeltrack (een currulao), El Bombo (een chirimia, een ode aan het gelijknamige percussie-instrument) en Somos Pacifico dat het lijflied is geworden van de zwarte Colombianen.

Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink Choc Quib Town foto Hans Speekenbrink

Mijn favoriet is het fraaie San Antonio. Maar ook het pakkende De Dónde Vengo Yo en Pescao Envenenao mochten er zijn net als de broeierige opener Mactu (niet op de CD). Af en toe greep CQT terug op Old School Hiphop, maar dan op zijn Colombiaans. Dus Old School beats, tropisch gesaust en gerapt in het Spaans zoals alle tracks. Interessant was ook de toevoeging van de rockende elektrische gitaar. En rapper Slow vloog soms vanachter zijn laptop vandaan om voor op het podium te rappen. Tropical rockdance, latin afro-funk, currulao para Holanda, snelle raggamuffin rap, het kwam allemaal uit de koker van Choc Quib Town. Rapster Goyo bespeelde op charmante wijze het publiek dat helaas niet in grote getale was gekomen! Ze hebben zeker wat gemist!

De foto's zijn gemaakt tijdens de Music Meeting Nijmegen onder beperkte lichtomstandigheden in Doornroosje.

Noot:

-Currulao is een zes achtste ritme dat traditioneel een bezetting heeft van een houten marimba, bombo's (ronde drums die met een stok worden gespeeld), twee kleine conga's (cununos) en guazas, dat zijn shakers
-Chirimia is een ritme dat tijdens het carnaval wordt gespeeld door groepen percussionisten en blazers.

Optreeddata Choc Quib Town

19 juni- Festival Mundial. Tilburg
20 juni- Amsterdam Roots Festival. Roots Open Air. Oosterpark. Amsterdam
25 juni- Festival Couleur Café. Brussel
26 juni- Afro Latino Festival. Bree (België)
27 juni- Parkpop. X-Stage. Den Haag

http://www.chocquibtown.com/
www.myspace.com/chocquibtown
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.