Categorie: COLUMN, ALGEMEEN

Dinsdag 01 Juni 2010 at 09:50 am

Hallo zwevende kiezers! Voorkom een culturele kaalslag!!

Frits Lagerwerff Column

Column van muziekcriticus Frits Lagerwerff
Op de zonnige ochtend van woensdag 22 juni 2005 wordt op radio 1 het eerste nieuwsbulletin van het ANP voorgelezen. Daarin is het volgende berichtje opgenomen: de fractievoorzitters van het CDA en de VVD dienen een voorstel in tot opheffing van de NPS. Deze opheffing, een lang gekoesterde wens van het CDA, zal worden voorgelegd aan de staatsecretaris voor cultuur. In het volgende nieuwsbulletin, van 08.00 uur, blijkt de zinsnede 'een lang gekoesterde wens van het CDA' bliksemsnel uitgewist, maar de strekking van de boodschap blijft dezelfde.

Zien we dit voor ons? Donkere wolken pakken zich samen boven de regering Balkenende 2 - CDA, VVD, D66 - bij hoofdpijndossiers als het zorgverzekeringstelsel en troepen naar Uruzgan. Met deze dossiers zijn grote sommen geld gemoeid. De uitzending van onze jongens en meiden wordt bijvoorbeeld begroot op 300 miljoen, maar blijkt inmiddels veel meer dan 1 miljard te kosten. Zijn in tijden van smal politiek draagvlak en uitdijende staatsschuld helemaal geen postjes te bedenken, die gerieflijk, geruisloos kunnen worden weggevinkt?

Maxime Verhagen, fractievoorzitter CDA, Jozias van Aartsen, fractievoorzitter VVD en Bert Bakker, fractielid D66, komen maandagavond 20 juni 2005 bijeen voor een informeel dinertje. Bij dessert, cognac en goede sigaar komt het stoffige onderwerp mediabeleid ter sprake. Verhagen meldt bij wenkbrauwgefrons helemaal klaar te zijn met die linkse publieke troep in Hilversum. Balkenende, de grootste leider die ons land ooit kende, wordt op radio en televisie veel te hard aangepakt. Moet dat allemaal zo objectief en kritisch? Voor het zondagochtendprogramma Buitenhof wordt vriendje Jan Peter bovendien zelden uitgenodigd.

Het veelbekeken Buitenhof is weliswaar een co-productie van de VPRO, de VARA en de NPS, maar in CDA- en VVD-kringen spreekt men graag van 'dat linkse NPS programma'. Ook de rest van de NPS is veel te links. De VPRO en de VARA zijn verenigingen met leden, dus moeilijk op te heffen. De NPS is een stichting, dus zonder leden, en kan met een beetje politieke wil, bij een stoere Martell worden uitgewist. Je schakelt daarmee een stel linkse adders uit, bezuinigt enkele miljoenen en jaagt vrienden bij de VARA en de VPRO grote schrik aan.

Medy van der Laan, namens D66 staatssecretaris voor Cultuur en Media, is uiteraard niet uitgenodigd voor het  old boys network dinertje. Maar zij wordt wel gesommeerd de voorgestelde opheffing van de NPS in Hilversum, in die rattenval, te 'verkopen'. Van der Laan ziet het opheffingsvoorstel  's ochtends op de voorpagina van het VVD-lijfblad De Telegraaf, en ontsteekt in woede, totdat zij de krultang in haar pony voelt branden. In plaats van chique af te treden, besluit zij naar Hilversum af te reizen, waar zij voor televisiecamera's door Raymann wordt afgebrand.

Daarbij wordt haar ingepeperd, dat de NPS niet alleen staat voor Buitenhof, Groot Dictee, Pinkpop, Raymann Is Laat en Sesam Straat, maar dat de NPS één van de belangrijkste muziekzenders ter wereld is. Klassiek, modern, pop, jazz en wereldmuziek worden dagelijks door de NPS geregistreerd en wereldwijd gepresenteerd. Verhagen en Van Aartsen hebben Van der Laan nog ingefluisterd dat populaire NPS programma's makkelijk bij andere zenders kunnen worden ondergebracht. Maar vooral dit idee wordt in de media weggelachen. Wat blijft dan over van NPS radio?

Door GG met RV, groot gedonder met Rita Verdonk, komt aan Balkenende 2 en de opheffingsplannen een einde. Maar de schrik zit er goed in, bij de NPS en de rest van de publieke omroep. Temeer daar het getreiter niet meer ophoudt. VVD-coryfee Neelie Kroes heeft bijvoorbeeld vanuit Brussel gedreigd de Nederlandse publieke omroep met 180 miljoen te korten. Mede als reactie daarop hebben bestuurders bij de publieke omroep besloten tot inschikkelijkheid, harde sanering, rigoureuze bezuiniging, bedenkelijke programmaselectie en zelfcensuur.

Dus mogen VVD-ers als Hans Wiegel, en CDA-ers als Jack de Vries leuk bij DWDD aanschuiven, voor een kwartiertje inhoudsloos lachen, wordt de journalistieke Clairy Polak vernederd, worden kritische tv-makers op een zijspoor gezet en radiomakers van grote reputatie wegens overtalligheid ontslagen. Dit laatste dreigt met name in NPS radio kringen. Bekende producenten van rootsmuziek, jazz en wereldmuziek krijgen daar te horen dat hun programma's niet langer passen 'in het profiel van de zender'. Zonder enig inhoudelijk argument.

Hallo zwevende kiezers, kunnen jullie 't nog volgen? Er dreigt na 9 juni een historische kaalslag op radio en tv, en in onze kunstwereld! Alles wat nog leuk is in Nederland moet onder de knoet, bij politieke baantjesjagers die alles in cijfers willen uitdrukken. Dat is één van de leugens van deze tijd, waarin meten zogenaamd hetzelfde is als weten. Wat cijfers betreft wordt ons trouwens belangrijke informatie onthouden. Gerrit Zalm, VVD-er, dus uiterlijk lachebek en innerlijk verstijfd van rancune, weigert een staatslening van 30 miljard, aan zijn ABN-AMRO terug te betalen. Balkenende en de zijnen weigeren het 16 miljard verslindende straaljagerproject te verlaten. Bij deze 46 miljard wordt de discussie over bezuinigingen lachwekkend, overbodig. 

Gek genoeg worden deze kostenposten en bedragen tijdens de verkiezingscampagne niet besproken. Wel dient er namens kiezers bezuinigd te worden op media en kunsten. Echter, kunsten zijn weerloos, maar wel van waarde. Kunst slaat op kennis, bekwaamheid, kunde. Daar kun je nooit genoeg van krijgen. Kunst is bovendien de verbeelding die we allemaal nodig hebben. Kunst bevordert tolerantie, bedachtzaamheid, geestelijke groei, inzicht in complexiteit en gemeenschapsgevoel, levert bovendien een bijdrage aan de toerisme-industrie en functioneert als vestigingsfactor voor bedrijven.

Wie bezuinigt op media en kunst, wie kunst een linkse hobby noemt, heeft helaas weinig van een moderne samenleving en economie begrepen. Wanneer visie en solidariteit, tegenspraak en tolerantie, kunst en onderwijs als een nachtkaars uitgaan, en hebzucht groeit, drijft een samenleving af, richting irrelevantie. Merkwaardig genoeg rept niemand tijdens deze campagne over  rechtse hobby's: vliegvelden, snelwegen, bouwkundige prestigeprojecten, hoge snelheidslijnen, straaljagers, onnodige oorlogjes en speculerend bankieren. De VVD en het CDA dienen als schaamlap voor het op de achtergrond liggende militair-industrieel project, dat na de politiek vette commissariaten levert.

Wij dreigen conflicten te zaaien, door tweedelingen. Door een ethiek aan te hangen waarin niet de mens centraal staat, maar de markten die we in het centrum van de wereld hebben geplaatst. Alles en iedereen is een product, alles en iedereen is handel. Job Cohen's streven de boel een beetje bij elkaar te houden, klinkt soft, maar is in feite lovenswaardig. Deze kwestie zou onderwerp moeten zijn van de huidige campagne. Niet bezuinigingen op de publieke omroep, de NPS en de kunsten. Dat zijn afleidingsmanoeuvres. Wakker Nederland? Welterusten Nederland! Hallo zwevende kiezers, zijn jullie daar nog?

Met valse praatjes over economie, waarvan hij geen verstand heeft, windt Mark Rutte kiezers om zijn zwaaiende wijsvinger. Hij wint namens de VVD  de komende verkiezingen. Daarna sleutelt hij met CDA en D66 aan een old boys kabinet, zie boven, en breken maanden der wrake aan. OKW, onderwijs-kunsten-wetenschappen, en CRM, cultuur-recreatie-maatschappelijk werk, zogenaamd linkse bolwerken, worden keihard gesaneerd. Studenten kunnen naar hun beurzen fluiten, huren worden marktconform minimaal verdubbeld, de koopkracht van de midden- en lage inkomens krijgt een historische knauw.

Wouter Bos, PVDA, heeft als minister de financiële crisis bezworen. Na zijn vertrek, en de komende verkiezingen, wordt de economische crisis, veroorzaakt door bankiers en politici, opgelost via de ruggen van gewone mensen die deze dagen verbaal  door VVD en CDA in slaap worden gesust. De PVDA gedraagt zich veel te fatsoenlijk en heeft in het politieke machtspel lelijk het nakijken. Terwijl deze grote partij als enige een visie heeft op wetenschappen, kunsten en de publieke omroep. Kleine linkse partijen hebben wellicht een mening over OKW, maar zullen nooit de macht hebben die effectief uit te dragen.

Ons staat kortom een sociaal-culturele ramp te wachten, tenzij wij op 9 juni de naam aankruisen van Job Cohen, een man van fatsoen. Niet alleen potentieel redder van sociaal en cultureel  Nederland, maar ook van onze belangrijke reputatie in het buitenland.  

Publiekelijke reacties via onderstaand formulier.

Persoonlijke reacties voor Frits Lagerwerff: lagerwerff[at]gmail.com
Reageer hieronder

vier reacties

Oene van geel
Oene van geel ( E-mail ) - 03-06-’10 17:21
Hilde Verheul
Hilde Verheul - 04-06-’10 10:57
Steven Kamperman
Steven Kamperman - 05-06-’10 09:40
<span class='registered'>Karel Kreunen</span>
Karel Kreunen - 09-06-’10 23:45
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.