Categorie: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 04 Juni 2010 at 12:01 am

Warmte buiten warmte binnen: Yuri Honing Quartet in L/V

Yuri Honing Acoustic Quartet foto Rosaria Macri Yuri Honing Acoustic Quartet foto Rosaria Macri Yuri Honing Acoustic Quartet foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met beeld van Rosaria Macri (klik voor vergroting)

Pinkster weekend, prachtig weer, en de champions league finale waren de verkeerde ingrediënten om de zaal in Lantaren Venster vol te krijgen zelfs voor het Yuri Honing Acoustic Quartet. De dertigtal hard core jazz liefhebbers werden echter ruim beloond voor hun aanwezigheid met een briljant concert. En omdat de muziek gespeeld door het kwartet voorlopig nog niet op CD te krijgen is kunnen de thuisgebleven jazz liefhebbers de schade voorlopig niet inhalen. Op de website van Yuri Honing staat ‘The Quartet is all about freedom, spiritualism, and time'. Ik zou daar intimiteit en subtiliteit aan toe willen voegen.

Bij binnenkomst van de muzikanten gaf drummer Joost Lijbaart direct een statement af dat het een subtiel concert zou worden door zijn schoenen uit te trekken en daar zijn zacht tikkende horloge in te deponeren. Het werd inderdaad een subtiel concert met hele geleidelijke opbouw in zowel volume als in spanningsgraad van de muziek. Het kwartet vormt een hechte eenheid waarbij het totale geluid het hoogste doel is. Bij het 2e nummer speelde de karig gevulde zaal voor de bandleden al helemaal geen rol meer.

Joost Lijbaart hoort tot de categorie van jazz drummers die zijn de uitdaging vooral vind in subtiliteit van de percussie geluiden. Pas bij het 5e nummer werden de brushes soms even vervangen door drumstokjes. De muziek was zo open en de akoestiek perfect dat zijn in de haast vallende shakers, stokjes, of schelpen als een lichte verstoring voelde. Joost Lijbaart zal zelfs die timing in zijn spel moeten integreren. Opvallend in het concert was ook de gedetailleerdheid van het geluid en de lijnen van de strak spelende Frans van de Hoeven. De bas was prachtig in balans met de andere instrumenten en de lijnen noot voor noot te volgen. Ook Wolfert Brederode (piano) ging vanaf het eerste nummer een intieme relatie met de Steinway van Lanteren Venster aan waarmee hij kromgebogen een eenheid vormde. Net als de anderen leek bij hem de uitdaging niet te zitten niet in razendsnelle loopjes maar juist in weglaten, weglaten, weglaten.

Yuri Honing Acoustic Quartet foto Rosaria Macri Yuri Honing Acoustic Quartet foto Rosaria Macri Yuri Honing Acoustic Quartet foto Rosaria Macri

De mooie solos van Wolfert werden dan ook niet beloond met het standaard applaus. Het publiek wilde de harmonie niet verstoren met geklap om een potentieel verkeerd moment. Het saxofoon spel van aanvoerder Yuri Honing heeft een prachtige timing waarbij elke noot even blijft hangen op de juiste plek en voor de juiste duur. Zijn warme geluid en muziek pakt je in en neemt je mee.. Geen toon acrobatie maar minimalistische toonkunst. Yuri wilde zelf de sfeer ook niet te veel verstoren met praten. Een enkele droge grap. Hij deelde mee dat hij het geven van titels van te spelen of gespeelde nummers maar overbodige informatie vindt. Misschien wel op dat moment maar neemt niet weg dat ik toch graag wilde weten van wie die prachtige nummers waren. Na het concert kwam ik van hem te weten dat de meeste nummers van zijn hand waren.
‘Less is more' staat hoog in het vaandel van het Yuri Honing Acoustic Quartet. Het kwartet gaat een indrukwekkende tournee tegemoet in Azië waaronder Korea! Hij vertelde me na het concert dat het heel goed gaat met zijn muziek internationaal. ‘Ik speel meestal in het buitenland en ben weinig te zien in Nederland. Ik had me daarom extra verheugd op dit concert, In eigen land, en slapen in mijn eigen bed'. Op mijn vraag waarom er nog geen CD is van het kwartet vertrouwde hij me toe: ‘Wat er binnen dit kwartet gebeurt is iets heel bijzonders en dat wil ik tot zijn recht laten komen met een goede overeenkomst met de geschikte platenmaatschappij'. Dus zijn ze weer in het land pak je kans!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.