Categorie: FESTIVAL, LOCATIETHEATER, OEROL, STRAATTHEATER

Maandag 14 Juni 2010 at 7:58 pm

Oerol 2010 dag 2 en 3.

Natuurtheater de Nollekes Foto: Pieter Crucq Theatergroep Wak Foto Pieter Crucq Eclipse Foto Pieter Crucq

Van de redactie. Foto's van Pieter Crucq (klik voor vergroting)
Oerol nu dan echt begonnen.

Na de indrukwekkende opening van gisteren is Oerol 2010 nu dan echt begonnen.Op Cultuurpodium.nl vertellen we je over de tweede en derde dag van het festival met de officiële opening van het Natuurtheater de Nollekes en het abstract absurdistisch theater van theatergroep WA, de voorstelling 'Eclipse' van The Glasshouse/Erik Roordaen muziek van

De Eilanders hebben beslist. Het nieuwe locatietheater op Terschelling, vanavond officieel geopend in bijzijn van directeur van Staatsbosbeheer Chris Kalder en Oerols creatief directeur Joop Mulder, zal vanaf heden als Natuurtheater de Nollekes door het leven gaan. Het nieuwe locatietheater, dat met behulp van Staatsbosbeheer werd gerealiseerd, is rustig gelegen in een groene kom, als ware het een amfitheater uit de tijd van de oude Grieken.

Voor de naamgeving van het theater was een wedstrijd uitgeschreven. In driekwart van de ruim tweehonderd inzending was de naam ‘Nollekes' verwerkt, de naam van de oude vuilstortplaats waarop het theater is gelegen. Het natuurtheater is verscholen in de bossen langs de Badweg.

Kilo weegt geen kilo meer
Het abstract absurdistisch theater van WAK neemt de speelruimte als uitgangspunt. Voor hun tweede voorstelling 'RECHTNIET' creëerden ze een reusachtige, schuin omhooglopende tent waarin niets, maar dan ook niets recht is. "We hopen dat het publiek na afloop een beetje scheef naar buiten gaat!", speler Bart Strijbos. Voor hun nieuwste voorstelling 'RECHTNIET' ging het trio weer een nieuwe, ingewikkelde uitdaging aan. Strijbos: "In een museum in Parijs ligt een standaard kilo, die als voorbeeld dient voor de rest van de wereld. Maar in de loop van de jaren is een deel verdampt en weegt de kilo helemaal geen kilo meer! Dat gegeven bracht ons aan het denken: als we niet meer van vaste waarden uit kunnen gaan, laten we ze dan overboord gooien en opnieuw beginnen. Alles is hier scheef; van de vloer en het plafond tot de tribune. Je kunt het breder doortrekken, dat we momenteel in een scheve wereld leven."

WAK - 'RECHTNIET'. 13 t/m 20 juni, 13.00, 15.00 en 17.00 uur, 50 min, Locatie 36 Veldje Jort van Gossen, €10.

'Het festivalgevoel'
Heerlijk! Op de derde dag van Oerol 2010 heeft iedereen officieel ‘het festivalgevoel'

Dagspiegeling ‘Uitzicht op het Universum'
In de dagspiegeling ‘Uitzicht op het Universum' belichten men de beleving en de positie van de mens, in het ‘ondermaanse'. Ver verwijderd van de razernij van de Randstad en de drukte van de meute, confronteren de voorstellingen de nuchtere Hollander met dat waarvan hij niet (meer) durft te dromen. De stadse oranje waas ruilt men in voor de fonkelende sterrenhemel, waaronder we ons laten meenemen en verbazen.
Wat zou er gebeuren als de zon sterft? Die vraag staat centraal in ‘Eclips' van The Glasshouse/Kees Roorda. Gelukkig kunnen we deze catastrofe afwenden: met de kracht van onze wensen. Het publiek wordt meegenomen in een apocalyptische droom die realiteit dreigt te worden, en moet zelf actie ondernemen om het onheil af te wentelen.

"Waar de mensen ophouden met praten, begint de muziek"
Aan muziek ontkom je niet tijdens Oerol: van doezelige gitaarklanken die 's ochtends over de camping waaien tot keiharde house die 's nachts in de discotheken knalt. Op Oerolgangers die niet bang zijn voor het donker wachten dit jaar twee spetterende muzikale voorstellingen op locatie: ‘Master en Margarita' door Tryater in samenwerking met De Kift, en ‘Eclips' van The Glasshouse / Kees Roorda.

Micha Hamel (componist ‘Eclips'): "Het woordeloze van muziek is uitermate geschikt om er wensen en verlangens en fantasieën op te projecteren. Het verlengt als het ware de gedachten, de wensen van de mensen. Waar de mensen ophouden met praten, begint de muziek."
Naast een uitgebreid muziekprogramma op de podia van het Groene Strand, festivalhart de Westerkeyn en het Bostheater, is in het kader van ‘Focus op...' een bijzondere muzikant uitgenodigd worden. Door zowel met zijn eigen gezelschap te spelen, maar vooral door met nieuwe bezettingen en verrassende combinaties op te treden, wordt de veelzijdigheid van rapper Typhoon getoond.

Voor meer Oerol info kijk op de website!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.