Categorie: CIRCUS EN SHOW, FESTIVAL, INTERACTIE THEATER, LOCATIETHEATER, MUZIEK, STRAATTHEATER, TONEEL

Donderdag 24 Juni 2010 at 10:21 pm

De Parade is weer gestart in Rotterdam

Parade foto Joke Schot Parade foto Joke Schot Parade foto Joke Schot

Klik foto's voor vergroting

Schrijver Thijs van Zundert en fotograaf Joke Schot bezochten los van elkaar de Parade in Rotterdam. Hoewel tekst en foto's niet geheel op elkaar aansluiten (Bij Hoera een Zoon/Dochter mocht niet gefotografeerd worden) geeft het toch een aardige impressie van het Parade-sfeertje:

Het rondtrekkende theaterfestival ‘Parade' strijkt ook dit jaar weer neer in de 4 grote steden. Rotterdam mag deze 20 editie het spits afbijten en huisvest het festival van 17 t/m 27 juni. Cultuurpodium.nl nam een kijkje.

De parade is een en al Sfeer, met een hoofdletter S. Als je de parade binnenloopt, vergeet je meteen je drukke stadse bestaan. Vanaf het moment dat je de entree passeert, ben je ondergedompeld in een wereld van creativiteit en kunstzinnigheid. Alle drukte en stres valt van je schouders en je ervaart alleen nog maar de wereld die parade heet. Een wereld waar theater en creativiteit voorop staan, maar buiten dat, ook een wereld van relaxte mensen, zon, rosé, ontspanning en goed eten.

Parade Rotterdam foto Joke Schot Parade Rotterdam foto Joke Schot Parade Rotterdam foto Joke Schot

Het goede gevoel begint meteen bij binnenkomst. Bij de poort staat een vriendelijke man die schijnbaar kaartjes verkoopt. Als we de portemonnee trekken en om een toegangskaartje vragen, kijkt de man in het loket ons lachend aan. De man, die iets weg heeft van een aardige kabouter, (inclusief rond brilletje, baard en rode wangen) zegt: "ga voor dat geld maar lekker poffertjes kopen".

We besluiten meteen bij binnenkomst te bepalen wat we willen gaan zien. Kiezen uit dit volle programma is bijna onmogelijk, maar uiteindelijk kiezen we voor "Brainwash" en "Hoera een dochter". Helaas blijkt Brainwash uitverkocht op de tijd dat we wilden gaan en dus kopen we alleen kaartjes voor "Hoera een dochter". Hoewel er ontzettend veel voorstellingen te zien zijn, is het helemaal geen scande om er slechts 1 te bezoeken. Het is lekker weer en er is buiten de theatertenten ook genoeg te beleven.

Schoftendiner, Parade Rotterdam foto Joke Schot Schoftendiner, Parade Rotterdam foto Joke Schot Schoftendiner, Parade Rotterdam foto Joke Schot

Hoera een dochter
"Hoera een dochter" is onderdeel van een 2-luik. Het andere deel heet "Hoera een zoon". Het stuk wordt gespeeld door 3 acteurs van theatergroep max en gaat over een dood normaal meisje met 2 zeer bijzondere ‘moeders'. Het meisje wilt graag een normaal leven, met een normale vader en moeder in een normaal huis. Het is echter niet voor haar weggelegd, haar moeders zijn van het hysterisch type ‘Gordon2'. Als dochter sterretje jarig is, vieren de moeders een groot feest. De moeders zijn 2 mannen met make-up in vrouwenkleding. 90% van de tijd zijn ze vooral bezig met uitdrukken hoe bijzonder irritant ze zijn. Ze dansen, lachen om flauwe grappen, drinken champagne. Dat alles op een manier die een normaal meisje alleen maar vervelend kan vinden. Het is natuurlijk de bedoeling om dit zo over de top te spelen, dat het weer leuk wordt. Toch balanceert men hier op een randje, want ze spelen zo goed, dat het bijna écht irritant wordt, en dat is jammer. De clou van het verhaal is dat hoe irritant iemand ook mag zijn, als het je moeder is, hou je toch van haar (of hem in dit geval). Dat verhaal met deze clou zijn simpel maar leuk bedacht en voor velen herkenbaar. Toch loop ik met gemengde gevoelens de voorstelling uit. ‘vond ik ze nou écht irritant, of ook wel weer een beetje grappig.'

Messias Parade Rotterdam foto Joke Schot Messias Parade Rotterdam foto Joke Schot Messias Parade Rotterdam foto Joke Schot

Eigenlijk maakt het niet uit, de mensen om mij heen lachen, want het gros schijnt het leuk gevonden te hebben. Tevens is de sfeer is toch het belangrijkste. We besluiten nog wat te drinken alvorens naar huis te gaan. Als de vriendelijke bardame het verschuldigde bedrag noemt, valt op dat de prijzen wel aan de hoge kant zijn. Eenmaal betaald, krijgen we zonder twijfel ons wisselgeld. Geen ‘is dat geen fooi?' blik te bekennen in de ogen van de bardame. Op de bar staat een pastic bekertje met een laagje water er in. ‘Wensput' staat er bij. We gooien het wisselgeld erin en wensen dat heel de wereld zo vriendelijk en sfeervol zou zijn als de Rotterdamse parade.

Website de Parade
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.