Categorie: FESTIVAL, JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 13 Augustus 2010 at 12:44 pm

29STE EDITIE JAZZ MIDDELHEIM MAAKT EEN VLIEGENDE START

Archie Shepp foto Hans Speekenbrink Jose James foto Hans Speekenbrink Joe Lovano foto Hans Speekenbrink

Jazz Middelheim, Park den Brandt, Antwwerpen - 12 augustus 2010
Door Jacques Los & Rene de Hilster met beeld van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Al bij de vooraankondiging beloofde deze editie van Jazz Middelheim zeer bijzonder te worden. Dat dit geen loze beloften was bewees de eerste dag. Met als rode draad de tenorsaxofoon in vele gedaanten snuffelden drie groepen aan de nalatenschap van John Coltrane. Ieder op zijn eigen manier en dat leverde zeer mooie momenten op.

De meest directe lijn met de muziek van Coltrane heeft het samenwerkingsverband van de Belgische pianoheld Jef Neve met zanger Jose James. Hun project getiteld Facing East is gewijd aan de muziek van de grote saxofonist . Vooral de hevig spelende Coltrane van de Impulse jaren is voor dit project een dankbare bron van inspiratie. De heren benaderen deze muziek vanuit het hier en nu waarbij moderne middelen als het gebruik van samples niet wordt geschuwd. Ritmisch is ook het nodige verbouwd en het merendeel van de stukken is voorzien van vocale partijen al dan niet voorzien van tekst. De muziek van Coltrane is natuurlijk zo sterk dat er niet om het spelen van citaten heen te komen is en met enig regelmaat komen er dan ook hele flarden Coltrane voorbij. Dit was geenszins een straf want vooral saxofonist/ fluitist Michael Campagna had een prachtig toon die zich prima leent voor het spelen van dit repertoire.

Lees verder op jazzpodium.com
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.