Categorie: THEATER, TONEEL

Maandag 13 September 2010 at 09:15 am

De Grote Toneelprijzen zijn bekend.

Tirza, het Nationale Toneel foto Leo van Velzen De Kersentuin  vlnr Stefan de Walle, Betty Schuurman, Hubert Fermin Wim Meuwissen foto Deen van Meer Maria Kraakman in Orlando van toneelgroep Oostpool

Door Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P. (klik foto's voor vergroting)

Op het, in de Amsterdamse Stadsschouwburg gehouden, Toneelgala heeft de acteur Kees Hulst de Louis D'Or, de toneelprijs voor de beste mannelijke hoofdrol, ontvangen voor zijn rol in het toneelstuk ‘Tirza' bij het Nationale Toneel.
Hulst speelde in dit stuk naar het boek van Anton Grunberg de rol van Jörgen Hofmeester. De Theo D'Or, voor de beste vrouwelijke hoofdrol, ging naar Maria Kraakman voor haar titelrol in het toneelspel ‘Orlando' van toneelgroep Oostpool.


De Avro Publieksprijs ging naar Linda van Dijk en Victor Löw voor de voorstelling ‘Oog om Oog'.  Het theatercollectief ‘Wunderbaum' werd gelauwerd met de ‘Prosceniumprijs' voor het leveren van een wezenlijke bijdrage aan het toneelklimaat. Het juryrapport roemde vooral het lef en het talent van dit gezelschap.
De Arlechino, de prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke bijrol, ging naar Stefan de Walle voor zijn rol van ‘Lopachin' in Tsjechov's ‘De Kersentuin' bij het Nationale Toneel. De Walle werd vooral geroemd om zijn prachtige speelstijl, iets waardoor De Walle zich al vele jaren onderscheidt.
De Colombina, voor de beste vrouwelijke bijrol, viel Nanette Edens ten deel. Zij ontving deze toneelprijs voor haar bijdrage in 'Amora' van het Zuidelijk Toneel.
Ten slotte ging de VSCD (Vereniging voor Schouwburg en Concertzaal Directeuren) Mimeprijs naar Nicole Beutler.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.