Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 08 Oktober 2010 at 11:47 am

Sherlock Holmes komt tot leven bij het Thrillertheater.

Sherlock Holmes Sherlock Holmes sherlock Holmes

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

Een goede thriller maken op film is al moeilijk, maar een geslaagde Thriller in het theater brengen is een enorme klus. Toch presteert: "Lex Passchier's Thriller Theater" het steeds weer. Met o.a. ‘Moordspel', ‘De Spooktrein' en ‘Arsenicum en Oude Kant' heeft het Thriller theater zich goed op de kaart gezet. Dit seizoen spelen ze een tweetal producties, later dit seizoen ‘Paul Vlaanderen, en het mysterie van de verzonnen dood' en tot 24 januari 2011 ‘Sherlock Holmes en de hond van de Baskervilles' Een heuse thriller maar wel vol humor en dubbele bodems.

Het verhaal van ‘The Hound of the Baskervilles' is waarschijnlijk het meest gelezen verhaal over de Brits Aristocratische detective Sherlock Holmes. Juist dit verhaal wordt in deze voorstelling op bijzondere wijze onder de loep genomen. Naar een script van Lex Passchier en in de regie van Bruun Kuijt krijgt de toeschouwer een wel heel verrassende aanpak van dit verhaal te zien. Ergens op de heide in het Britse landschap heeft acteur Philip (Genio de Groot) een landhuis aangeschaft. Het is geheel in de sfeer van de jaren van Sherlock Holmes ingericht. Hier nodigt Philip, die als acteur op tv succes viert met zijn rol als politie inspecteur (a la Morse en Lewis) zijn vriend en collega Tom (Johnny Kraaijkamp jr.), en de scenarioschrijver van hun serie, Fred (Ad van Kempen) uit. Door de onderlinge conversatie tussen Tom en Fred wordt duidelijk dat Philip de serie uitgeschreven wordt en Tom als split-off alleen verder zal gaan. Echter de reacties van Philip geven niet aan dat hij hier van op de hoogte is. Philip vertelt zijn vrienden, waarvan Tom ook zijn vrouw Angela (Wivineke Van Groningen) heeft meegenomen, dat hij zijn neef Timothy (Jasper Stokman) heeft uitgenodigd om acteerles van hem en zijn vrienden te krijgen omdat Tim naar de toneelschool wil. Een toezegging aan zijn zus vertelt hij.
Hoe hij dat in gedachte heeft, is de vraag die op ieders lippen brandt. Heel simpel door aan de hand van het door Philip herschreven en voor toneel bewerkte script van ‘De hond van de Baskervilles' te spelen. Na enige weerstand doet uiteindelijk toch iedereen mee en al snel blijkt dat Fred het script aan moet passen, verwijderingen, toevoegingen en wijzigingen moet maken om het geheel vlotter en acceptabel te krijgen. En dan gaat het spel over het bloeddorstige monster van start. In een snel tempo vliegen heden en verleden (het verhaal van de Hond) door elkaar. Op heerlijk komische wijze stappen de acteurs met regelmaat uit hun acterende rol om zodoende aan en opmerkingen over Holmes, natuurlijk gespeeld door Philip en zijn trouwe Watson (Fred) te maken en het verhaal met slimme one-liners te verduidelijken. Zo schieten realiteit en spel door elkaar heen en juist die aanpak biedt zo veel mogelijkheden tot humor maar ook suspense wat deze toneelvoorstelling tot een succes maakt.

Als ten slot de ware clou duidelijk wordt heeft het publiek menigmaal op het puntje van de stoel gezeten. Tijdens de première zat het zeer gemêleerde publiek goed in het stuk, want met enige regelmaat hoorde ik angstige schrikkreten om mij heen. Wat een goede zaal, strakke timing, goed licht en geluid, aan spanning kan bieden moet je zelf maar gaan zien. ‘Sherlock Holmes en De Hond van de Baskervilles' is het meer dan waard. Met een glans(vierdubbel)rol voor Johnny Kraaijkamp en een zeer verdienstelijk debuut als professional van Jasper Stokman.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.