Categorie: DANS, FESTIVAL, MUZIEK, NIEUWS, VERWACHT

Woensdag 20 Oktober 2010 at 1:04 pm

De wereldflamencotop komt naar 3e Flamenco Biƫnnale Nederland

Joaquin Grilo Cuernos 'Piedras' door Julio Calvo Rafaela Carrasco

Van de redactie.

De wereldflamencotop verzamelt zich voor de derde keer in Nederland tijdens de III Flamenco Biënnale Nederland die plaatsvindt van 21 tot en met 30 januari 2011 in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Tien dagen lang een zinderend feest van flamenco met grote sterren en aanstormend talent in wervelende voorstellingen met ritmes die de winterkou vroegtijdig verjagen.

Het tweejaarlijks festival presenteert de nieuwste ontwikkelingen in de flamenco met eigentijdse makers die de voorhoede vormen van de flamenco in Spanje en Nederland. De Biënnale geeft een groots podium aan de vertolkers van het eeuwenoude flamencolied, de cante jondo. De Flamenco Biënnale toont de rijke flamencotraditie in volle beweging en grote veelzijdigheid met moderne dansvoorstellingen, intieme zangrecitals en spannende muzikale allianties waarin over de grenzen van het genre wordt gekeken.

In 2006 werd met de eerste Flamenco Biënnale een startschot gegeven voor een klinkende flamencofestivaltraditie in Nederland. Sindsdien biedt Nederland één keer in de twee jaar een bruisend platform aan de flamencokunsten in Europa. Ook in januari 2011 nodigt de III Flamenco Biënnale Nederland wederom dansers, choreografen, zangers en gitaristen uit die met hun visie de eeuwenoude dans- en muziekvorm levend houden en van deze tijd maken.

Met Rocío Molina, Rafaela Carrasco, Pastora Galván en Fuensanta La Moneta, laat de Flamenco Biënnale zien hoe vrouwelijke makers zich anno 2011 sierlijk en krachtig aan het voorfront bewegen en met hun voeten stevig verankerd in de traditie een nieuwe flamencodanstaal ontwikkelen. Hoe in het Zuidspaanse Jerez de la Frontera feest wordt gevierd is te beleven met een All Star Formatie met grote namen uit dit swingende bolwerk van flamenco. De Biënnale opent met een ‘open flamenco space' met jazzflamenco en buitelende dansimprovisaties op de muziek van flamencopianist Dorantes in dialoog met de Franse bassist Renaud García-Fons en de Bulgaarse kavalspeler Theodosii Spassov. Hoe eigentijds en werelds flamenco kan klinken is te horen en zien in het bijzondere samenwerkingsproject tussen de Flamenco Biënnale Nederland en het Nieuw Ensemble onder leiding van dirigent Ed Spanjaard in het slotgala in het Muziekgebouw aan het IJ. Daarnaast is er een uitgebreid randprogramma met diverse kinderflamencovoorstellingen, een hiphopflamencospektakel voor de jeugd, lezingen, films en documentaires, openbare masterclasses, dans, workshops, exposities en afterparties.

Rocío Molina, Rafaela Carrasco, Pastora Galván, Joaquín Grilo, David Peña ‘Dorantes', Theodosii Spassov, Renaud García Fons, Moraíto Chico, Diego del Morao, Diego Carrasco, El Torta, Jesús Méndez, Luis el Zambo, José Valencia, Het Nieuw Ensemble o.l.v. Ed Spanjaard, Zabit Nabizade, Arcángel, Miguel Angel Cortés, Fuensanta la Moneta, Rosario La Tremendita, Salvador Gutiérrez, Mohammad Motamedi, La Shica, e.v.a.

Begin november maakt de Flamenco Biënnale het definitieve programma bekend. Artistieke leiding is in handen van Ernestina van de Noort.

De III Flamenco Biënnale Nederland vindt plaats in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht van 21 t/m 30 januari 2011 in de Rabozaal Stadsschouwburg Amsterdam, Melkweg, Muziekgebouw aan het IJ, BIMhuis, Bijlmerparktheater ZuidOost, de Rotterdamse Schouwburg, LantarenVenster, WMDC Rotterdam, Theater Zuidplein, Wereldculturencentrum RASA Utrecht en Instituto Cervantes.

Hou de website in de gaten voor de programmering!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.