Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 21 Oktober 2010 at 1:50 pm

OKAN CUBA ZEVEN JONGE VROUWEN UIT SANTIAGO LATEN DORDRECHT DANSEN

Okan Cuba foto Hans Speekenbrink Okan Cuba foto Hans Speekenbrink Okan Cuba foto Hans Speekenbrink

Een verslag van Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

Zaterdag 25 september trad Okan Cuba op tijdens de opening van het Club Rainbow seizoen in Jazzpodium DJS in Dordrecht. Het was hun eerste optreden in Nederland. Ze promootten hun nieuwe CD Templanza en deden dat met een aanstekelijke mix van salsa, son, merengue, latin jazz en af en toe 'n vleugje reggaetón. De groep wordt gevormd door zeven jonge vrouwen uit Santiago de Cuba, de warme broeierige stad in het oosten van Cuba, de stad waar de son vandaan komt maar nu dus 'la musica cubana fusionada' zoals ze zelf hun stijl omschrijven.
Louter uit vrouwen bestaande groepen zijn op Cuba weinig voorgekomen. In het verleden in de jaren dertig van de vorige eeuw kende het eiland de fameuze vrouwengroep Anacoana, ook wel beschouwd als de vrouwelijke Buena Vista Social Club. 

Cuba heeft veel beroemde zangeressen voortgebracht: Celia Cruz, Celina Gonzalez, Maria Teresa Vera, Omara Portuondo en meer recent rapdiva Telmary Diaz,  Yusa en Idania Valdes die onder andere bij de huidige Buena Vista Social Club zingt. Uit Santiago de Cuba zijn grote musici als wijlen Compay Segundo en Eliades Ochoa afkomstig. De laatste heeft in 1994 opgetreden in Jazzpodium DJS, toen hij nog relatief onbekend was. Dat was 4 jaar voor Buena Vista. De grote Cuba-hausse die daarna ontstond is inmiddels wat weggeëbd maar er ontstaan op Cuba nog steeds veel nieuwe bands en wat wij in Nederland te zien krijgen is nog maar het topje van de ijsberg. Okan Cuba is zo'n nieuwe groep, in 2000 ontstaan rond pianiste Martha Elena Villariño, de muzikale leidster van de groep die aanvankelijk al een sterk vrouwelijk stempel droeg maar met de komst van de jonge bassiste Luidmilla Rodriquez en Tatiana Castro op keyboard een volledige uit vrouwelijke musici bestaande groep werd. Zangeres Migdredid Naranjo, ofwel Mytre, is samen met fluitiste Susana García het boegbeeld van Okan Cuba, verder bestaande uit Arlenis Hodelin (conga's) en Ana Rodriquez (timbales, drums).

Okan Cuba foto Hans Speekenbrink Okan Cuba foto Hans Speekenbrink Okan Cuba foto Hans Speekenbrink

Cubaanse salsa en Celia Cruz
Ondanks de zware regenbuien is Club Rainbow afgeladen vol en meteen al tijdens het eerste nummer wordt er salsa gedanst. Het publiek waant zich al snel in een salsaclub op Cuba wanen. Met Cubaanse salsa, moderne son en guaracha. Maar ook klinkt er latin jazz door de opzwepende klanken heen waarna in La Negra Tiene Tumbao en Quimbara eer wordt betoond aan wijlen Celia Cruz (1925-2003), de grootste zangeres die Cuba heeft voortgebracht. Zij heeft ooit gezegd: "Naar mijn mening is de Cubaanse muziek het grootste cadeau dat mijn geboorteland heeft gegeven aan de wereld. Voor het grootste deel van mijn volk hebben muziek en dans een fundamentele rol gespeeld bij de ontwikkeling van de nationale Cubaanse identiteit." Muzikaal ontwikkelt die identiteit zich verder, zo laat Okan Cuba horen; ook de moderne Caribische sound van reggaetón klinkt soms door de nummers heen, niet verwonderlijk aangezien er in Santiago de Cuba een levendige reggaetónscene bestaat naast die van de son en de AfroCubaanse rumba. De door conguera Arlenis aangedreven rumba guaguancó zweep het publiek verder op, jammer alleen dat Okan Cuba meent het bekende Volare er doorheen te mixen. Zangeres Mytre zingt en speelt guiro tegelijk en danst op het krappe podium samen met fluitiste Susana en later ook met een aantal vrouwen uit het publiek. Mooi zijn de son montuno-fusion Mentiroso (vert: leugenaar)  en de merengue 'Lo que el viento se llevo'. Salsa-fusion weerklinkt in 'Pa que tu me dejas' en 'Parrafo'.

Okan Cuba foto Hans Speekenbrink Okan Cuba foto Hans Speekenbrink Okan Cuba foto Hans Speekenbrink

Het hart van Cuba.
Na de pauze zit de stemming er goed in en wordt er volop salsa gedanst. Na afloop is de groep verbaasd dat zoveel mensen hier salsa kunnen dansen. Ik leg ze uit dat in veel steden salsadansscholen zijn en dat sommige salsascholen naar Cuba gaan om daar les te nemen. Toen ikzelf in Santiago de Cuba heb ik zo'n groep ontmoet en de sfeer van de stad geproefd, door sommigen ook het Afrikaanse hart van Cuba genoemd. "Okan betekent 'corazon'(hart) in de taal van de Yoruba," vertelt zangeres Mytre na afloop. Ze straalt nog net zo als tijdens het optreden. "Het Cubaanse ras is een mix van Afrikanen, onder andere Yoruba's (afkomstig uit het gebied dat tegenwoordig Nigeria heet-RvB) Spanjaarden en Indianen." "Onze muziek is een mix, met de traditionele Cubaanse muziek als basis," vertelt pianiste en muzikaal leidster Martha. "We ontwikkelen onze muziek sinds 2000 en werden al snel een sensatie in Santiago de Cuba. We gebruiken instrumenten die passen bij onze Cubaanse fusion, dus niet instrumenten die bij de musica folclorico worden gespeeld zoals de batadrums . We verrijken onze nummers met diverse stijlen zoals latin jazz, plena, soca, merengue, rap, reggaetón. Merengue is heel populair bij Okan. Kijk, Mytre is merengue, dat zit echt in haar." Mytre schrijft de teksten voor de nummers, muzikaal draagt ieder groepslid haar steentje bij. "De teksten gaan over het dagelijks leven, over wat we meemaken in Santiago," zegt ze. "La Negra tiembe tumbao hebben we op onze eigen manier bewerkt, als een descarga (Cubaanse benaming voor een soort sessie-RvB). Het is oorspronkelijk van Celia Cruz. Zij is het beste dat Cuba is overkomen. Ze had een geweldige stem, was net als ik een mulata ( een mix van Afrikaans en Spaans-RvB)  . Ik luister vaak naar haar nummers, ze is een groot voorbeeld voor mij."

We komen terug
Okan Cuba speelt in Dordrecht nummers van de nieuwe Cd Templanza maar ook van de eerste Mi Tumbao(2009). Ze toeren al de hele zomer door Europa met als uitvalsbasis Basel in Zwitserland. Daar is hun management Múzika Cordiés gevestigd dat is gespecialiseerd in de son. De eerste tournee van de groep was in Portugal, de tweede in 2007 in Canada (Toronto). In 2009 gingen ze voor het eerst naar Europa. "We hebben gespeeld in Zwitserland, Italië, Duitsland en nu dit jaar voor 't eerst in Nederland, niet alleen in Dordrecht maar ook in Maastricht," vertelt Martha. "Begin oktober vliegen we terug naar Cuba. Maar we komen terug," voegt Mytre er aan toe. "Naar deze plek en hopelijk ook naar andere steden. Dan zal Okan Cuba een grote sensatie worden in Nederland." Mytre laat weer haar stralende lach zien, samen met de andere leden van Okan Cuba stappen ze vervolgens in de bus die hen naar hun hotel zal brengen. "We zijn vanochtend uit Basel vertrokken," zegt Martha terwijl ze door de regen naar de bus loopt. "Daar hebben we 1 oktober ons laatste optreden van deze tour." En zullen ze net als in Dordrecht 'la musica cubana' weer in een modern maar warm licht zetten!

Voor meer informatie over Okan Cuba:

www.myspace.com/okancuba

www.muzikacordies.com

Of Klik hier voor Okan Cuba in bewegende beelden.
Opname Cubaanse tv.

Okan Cuba in de straten van Santiago de Cuba





Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.