Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 27 Oktober 2010 at 1:28 pm

Veronika besluit te sterven

Monique van der Werff Veronika besluit te sterven Veronika besluit te sterven

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P (klik foto's voor vergroting)

De toneelvoorstelling 'Veronika besluit te sterven' zet de bezoeker mogelijk al direct op het verkeerde been. Bij binnenkomst zit Monique van der Werff, die op prachtige wijze gestalte geeft aan Veronika, heftig pillen uit haar ruim gevulde hand op te eten. Haar pols is omwonden met een zwachtel. Zou ze een poging hebben gedaan om haar pols te doorsnijden? Pas in het nagesprek hoor ik de ware reden, maar ik was, net als vele anderen, al gelijk alert en bij de les.

Veronika, een mooie jonge vrouw van begin twintig, ziet het leven niet meer zitten, slikt een pot vol pillen weg, maar met uitzondering van ernstig maag en darmletsel overleeft ze deze wanhoopspoging. Wij zien Veronika in de kliniek, waar de mateloos autoritaire psycholoog Dr. Igor (Howard van Dodemont) op onorthodoxe wijze een behandeling van Veronika aanvangt. Hij zegt haar dat ze nog slechts enkel dagen te leven heeft omdat ze door de pillen haar ingewanden te zwaar beschadigd heeft. In de kliniek leert Veronika Eduard (Rene van Bakel) kennen. Zij voelt zich tot hem aangetrokken en heeft daardoor een doel in haar leven, wat haar tot op dat moment ontbrak, maar ze heeft nog maar een paar dagen te leven. En wat is de reden waarom Eduard hier is opgenomen, veel vragen en dat in haar toestand. Dan ziet Veronika het waanzinnige van haar daad in. Wat doet ze met het restant van haar leven en wat doet Dr. Igor voor haar.

Veronika besluit te sterven Veronika besluit te sterven Veronika besluit te sterven

In het redelijk sobere decor wordt een deel van de achterwand gevuld met een rad, hierin draait Veronika met enige regelmaat rond. Je zou dit rad, symbolisch kunnen zien als de geestestoestand waarin Veronika zich bevindt. Later zal dit rad gebruikt worden als projectiescherm. Monique van der Werff, die zelf verantwoordelijk is voor het tot stand komen van dit aangrijpende stuk, speelt in zeer overtuigende mate de rol van een vrouw die het spoor bijster is maar haar doelen hervindt. Wat ze daar voor moet doen en hoe ze daar komt, komt uit het boek van Paulo Coelho. Hoewel Monique van der Werff heel dicht bij het oorspronkelijke verhaal blijft neemt ze wel de vrijheid om Veronika toch op geheel eigen wijze te interpreteren. Dat mag ze, want ze heeft een heel waardige voorstelling gemaakt van dit Coelho verhaal.  

Zoals al gememoreerd heeft Monique van der Werff zelfstandig deze productie op touw gezet. Dat impliceerde contact opnemen met Coelho, binnen 3 uur een mailreactie van de schrijver zelf ontvangen en uiteindelijk de toestemming tot toneelbewerking verleend krijgen. Nee Coelho is zelf nog niet langs geweest om de voorstelling te zien, anders had ook hij verbaasd gestaan van hetgeen dit mooie blonde meisje, die voorheen al schitterde onder andere in de jeugdserie Zoop. Mede door het naturelle spel van haar medespelers Van Bakel en Dodemont die respectievelijk de schizofreen en de eigengereide psychiater spelen geven een aantal heel mooie en gevoelige momenten. Momenten waar je ook later nog op terug zal kijken.

In de dialoog die de drie acteurs na afloop met het publiek hebben wordt ook duidelijk dat de armbandage van Veronika niets anders is dan een brace vanwege het inspannende hangen in en  aan het rad. Daarnaast werden vele andere eventuele vragen en opmerkingen ruimschoots behandeld. Vele suïcidale ideeën blijken nu veel meer bespreekbaar en krijgen alle aandacht en daarmee wordt het onderwerp van deze voorstelling ook stukken makkelijker bespreekbaar gemaakt.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.