Categorie: THEATER, MUSICAL, MUZIEK, POP-ROCK

Dinsdag 26 Oktober 2010 at 1:38 pm

We Will Rock You – Gelukkig is de muziek geweldig

WWRY foto Roy Beusker WWRY foto Roy Beusker WWRY foto Roy Beusker

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Roy Beusker (klik voor vergroting)

De muziek van Queen is ontegenzeggelijk de absolute wereldtop. Frontman Freddy Mercury is tot op heden onnavolgbaar, maar er een musical of rock opera van maken is een helse job. In Engeland is het zeer succesvol gelukt en daarom moest er ook een Nederlandse versie komen. En dat hadden ze beter niet kunnen doen. Je kunt een lullig verhaal lullig laten maar je kunt het ook nog lulliger maken en dan is het qua verhaal niet meer te pruimen. Als er dan ook nog miskleun na miskleun wordt gemaakt in het brede kader van het verhaal, dan hoeft het helemaal niet meer. Dan ga je louter en alleen voor de muziek en enkele solisten er nog naartoe.

Dat is in een notendop de teneur van We Will Rock You. Een verhaaltje over jongeren die weigeren in het keurslijf van de geschetste maatschappij te lopen en daardoor op zoek gaan naar de eigen identiteit.

Zou best een goed gegeven kunnen zijn, ware het niet dat de Nederlandse versie (van de oorspronkelijke versie weet ik dit niet) vol met lullige en goedkope grapjes zit die de eerste keer de mondhoeken nog iets kunnen laten krullen maar bij regelmatige herhaling op identiek niveau een laffe smaak in de mond geven. Het is te danken aan een aantal cast leden dat het niet onverteerbaar wordt want er zijn er ook die in deze productie niets te zoeken hebben. Bijvoorbeeld de veel te veel bejubelde Pia Douwes (Killer Queen), die eerder misstaat dan iets toevoegt. Haar veel te vlakke uitstraling, en zoals bleek tijdens de voorstelling, veel te matige stemgeluid voor dit genre vormen een domper op het geheel. De vraag rijst zelfs of zij niet heel snel aan vervanging toe is, ze is een storende factor. Hoewel Douwes eerder bewees een topper te zijn blijkt ze voor dit materiaal absoluut ongeschikt. Marjolein Teepen ( Scaramouche) daarentegen, is de revelatie van de show. Deze frêle danseres, maar zeker ook begenadigd zangeres heeft na een jaar extra lessen in Engeland te hebben gevolgd haar toch al succesvolle kwaliteiten nog veel verder uitgebouwd. Ze spettert van af haar eerste verschijnen op de vloer tot in het slotlied. Haar geweldige fanatieke aanpak, ze ging tenslotte naar Engeland omdat ze aan zich zelf twijfelde en zich wilde verbeteren, is zo overweldigend dat zij, en vooral zij het is die deze voorstelling weet te redden. Wat een stem, wat een uitstraling. Maar we zouden John Vooijs als Galileo en Charley Luske als Brit tekort doen als deze niet in positieve zin genoemd zouden worden. Eigenlijk zijn er niet eens veel zwakke castleden, maar helaas er ontbreekt iets om het toch echt helemaal goed op gang te brengen. Pas na de pauze komt de show echt op gang, ondanks de slappe grappen die zo nodig tussendoor moeten komen, zonder had zeker goed gelukt. Het publiek mogelijk gesust door wat alcohol, komt wat meer los en zo ook de show. Toch blijft het slappe verhaal wat dan ook nog eens aan alle kanten rammelt een factor die ondermijnend werkt en dat hoor en merk je bij meerdere toeschouwers in de zaal. Verder valt het op dat het allemaal niet hard genoeg kan. Vooral op de eerste rijen wordt het publiek overdonderd door een enorme bak aan geluid. In dit geval was minder zeker meer geweest want de klachten over het keiharde geluid waren niet van de lucht in de pauze. Wat bij Joop van den Ende producties altijd tip top in orde is, is de aankleding, kosten nog moeite zijn gespaard om tot in de kleinste details decor en kleding tot in de perfectie te verfijnen. Over het geboden beeld dus geen kwaad woord maar na afloop ontstaat toch heel sterk het gevoel, jammer hier zat meer in, hier was meer van te maken ondanks de geweldige aanwezigheid van Teepen, Luske en Vooijs en niet te vergeten Paul Donkers als Khashoggie en Rutger Le Poole als DJ, die mooi vorm geeft aan een tijdsbestek dat echt passé lijkt.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.