Categorie: THEATER, MUSICAL

Maandag 01 November 2010 at 3:24 pm

‘Soldaat van Oranje de musical’ – een wereldervaring

Foto Joris van Bennekom Foto Joris van Bennekom Foto Joris van Bennekom

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Joris van Bennekom (klik voor vergroting)

'Soldaat van Oranje de musical' heeft net dat waar in andere musicals juist niet voor wordt gekozen. Het verhaal heeft diepgang, niveau en is van begin tot eind meer dan boeiend, maar er is veel en veel meer in deze productie, die misschien wel de meest spectaculaire is die ooit in musicalland werd geproduceerd. 'Soldaat van Oranje de musical' geeft de bezoeker werkelijk een wereldervaring.

'Soldaat van Oranje de musical' vertelt het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, zoals beschreven in zijn autobiografische boek met identieke titel. Van zijn feutentijd als jonge student rechten in Leiden tot zijn vertrek als adjudant van Koningin Wilhelmina, kort na de 2e wereldoorlog.

 Als Duitsland toeslaat in Nederland, is de jonge student Erik met zijn vrienden bereid om te gaan strijden tegen de agressor. In de film met de gelijkluidende titel werd het verhaal op goed filmische wijze belicht maar hoe breng je dit verhaal in het theater tot leven. De twee producenten Fred Boot en Alain de Levita, zijn niet over een nacht ijs gegaan. Vanaf de geboorte van het idee, zo'n tien jaar geleden, via de eerste gesprekken met auteur Hazelhoff Roelfsema, en de realisatie van een heel bijzonder theater, De TheaterHangaar, tot de Koninklijke galawereldpremière, moet het keihard werken zijn geweest. Maar loon naar arbeid bewijst het eindresultaat.

Nimmer zag het publiek zo'n indrukwekkende, overrompelende, sensationele en technisch gigantische voorstelling. Zelfs in Las Vegas of op Broadway wordt dit niet zo snel overtroffen. Dit moet iedereen, die ook maar iets voor theater voelt, gezien hebben. Niet alleen vanwege de ongekende decors, de verrassende ideeën in regie en uitvoering en de keuze om dit keer het spel te laten prevaleren boven de zangprestaties is een risicovolle, maar zoals nu blijkt, meer dan succesvol keuze. Hulde voor alle betrokkenen. Regisseur Theu Boermans, vanaf dit seizoen ook verbonden als artistiek leider aan het Nationale Toneel, die zelf al van alles heeft gedaan van zanger (album; Asphalt Gigolo), acteur in o.a. Spetters naast ondermeer Renee Soutendijk en Peter Tuinman tot regisseur van vele topproducties bij verschillende gezelschappen, is met deze productie doorgestoten tot de absolute wereldtop. Het decor van Bernard Hammer, het lichtplan van Gerhard Fischer, de muziek van Tom Harriman, de liedteksten van Pamela Phillips Oland, in een tekstbewerking van Frans van Deursen en het prachtige script van Edwin de Vries vormen de stabiele basis. De zorgvuldig gecaste acteurs zijn de kers op de taart. Het totale eindproduct vormt een theatervoorstelling die zijn weerga niet kent. Natuurlijk heeft Joop van den Ende met een aantal producties geweldig uitgepakt maar wat Boot & De Levita hier presteren gaat de illusie voorbij.

De gekozen acteurs in deze productie waarvan vooral hoofdrolspeler Matteo van der Grijn, Catherina ten Bruggencate (Wilhelmina), Oren Schrijver (medestudent en later NSB'er Anton) en bovenal Tijn Docter als Minerva Praeses, Fred, schitteren door hun geweldig naturelle acteerprestaties. In dit kader dient zeker Anne Lamsvelt als Ada genoemd te worden. Dat de vocale kwaliteiten voor wat betreft de zang iets minder zijn dan in musicals gebruikelijk maakt het allemaal juist nog geloofwaardiger als verhaal. Misschien is het niet eens zo zeer een musical, maar meer een geweldig toneelstuk met een prachtige muzikale omlijsting. Maar oordeel zelf.

De verwachting bij het op de galapremière aanwezige publiek, waaronder de Koningin, veel BN'ers en talloze acteurs uit de film uit 1977 is dat deze voorstelling een enorm groot en breed publiek zal trekken. Niet in de laatste plaats omdat het tevens een verhaal is dat verteld moet worden. Een verhaal met een boodschap. En dat op een unieke locatie, vliegbasis Valkenburg nabij Katwijk. Het enige kleine probleem dat voor deze productie geldt, is dat de TheaterHangaar redelijk afgelegen ligt en het publiek er speciaal voor moet reizen maar als was het naar de Noordpool, dit mag u niet missen, het is elke kilometer van uw reis meer dan waard.

Waardering 5 *****sterren
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.