Categorie: THEATER, TIPS

Maandag 08 November 2010 at 11:00 pm

Opening film en muziektheater LantarenVenster: de ‘look and feel’ is goed, heel goed

Opening Lantaren Venster foto Rosaria Macri Opening Lantaren Venster foto Rosaria Macri Opening Lantaren Venster foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri  (klik voor vergroting)

Zaterdag 6 november was het zo ver: de officiële opening van het nieuwe LantarenVenster, 'internationaal podium voor veel en goede jazz', volgens Frank Bolder, programmeur muziek. De opening van het schitterende gebouw werd gedaan door de koningin. Het is natuurlijk de vraag wat de koningin met jazz heeft. Volgens Jules Deelder, de jazz DJ tijdens de receptie: 'veel, het is tenslotte muziek van haar tijd!'. Ook opende ze 5 jaar terug het Bimhuis in het nieuwe Muziekgebouw aan ' t IJ. Rotterdam kon dus gelukkig ook op haar rekenen. Een terecht eerbetoon aan al die mensen die zich jarenlang enorm hebben ingespannen om het oude LantarenVenster van het centrum over de brug te helpen naar het fantastisch nieuwe onderkomen op de Kop van Zuid.

Bij het parkeren werd al direct duidelijk dat alles in het teken stond van de grote dag. Naast ons stapte een man in pak uit, die zijn pistool keurig onder zijn jasje verborg. Hij zag er gelukkig uit alsof hij kwam voor de bescherming van Hare Majesteit. LantarenVenster draaide al 3 weken op volle toeren. Het door Alvaro Siza ontworpen gebouw is elegant, open, warm, gezellig, vriendelijk. Iedereen voelt er zich direct thuis. Om in architectentermen te spreken: de ´look en feel´ klopt op alle fronten. Vanaf binnenkomst werden de vele bobo's en bobootjes overladen met heerlijke hapjes en drankjes. Ruim op tijd werden we met zijn allen de zaal in gedreven waar Koningin Beatrix op de minuut nauwkeurig binnenkwam. Eerst natuurlijk de toespraken waaruit duidelijk werd wat een enorme klus toch maar weer tot een prachtig einde was gebracht. Met een druk op de knop van een oude projector opende de koningin officieel het gebouw

Opening met een druk op de knop foto Rosaria Macri  Burgemeester Aboutaleb foto Rosaria MacriOpening Lantaren Venster foto Rosaria Macri

Hierna volgde direct de culturele aftrap was met de bijzondere animatiefilm 'The origin of creatures' uitgebracht door Serious Films. Direct daarna 7 minuten Eric Vloeimans die een zeer ontroerend stuk uit 'Majesteit' speelde terwijl hij met ogen dicht van de trap liep en daarna op het podium, begeleid door piano, zijn bijzondere stuk voltooide. Hij werd gevolgd door Ernest van der Kwast die een hilarisch verhaal voorlas over zijn belevingen als kind op Koninginnedag met een ambitieuze moeder die hem kost wat kost de verkleedwedstrijd wilde laten winnen. Door de zeer corrupte Kralingse jury werd die droom helaas niet verwezenlijkt. Daarna was het de beurt aan Manu Katché om Hare Majesteit van nog meer echte jazz te voorzien. Het viertal in hun standaard casual outfit leek niet onder de indruk van de aanwezigheid van de koningin. Maar ja, ze leven dan ook in Frankrijk waar ze in 1789 onherroepelijk hebben afgerekend met het koningshuis. De Nederlandse gastgitarist Jesse van Ruller was wel keurig in het pak! Ze speelden twee rustige composities die voor iedereen heerlijk vielen.
De koningin ging als eerste de zaal uit om daar in gesprek te raken met Jules Deelder die voor haar 'The Queen's Fancy' van John Lewis had uitgezocht. Jules vertrouwde me toe dat hij de Koningin had gevraagd of hij haar mocht tutoyeren: ´en dat vond ze goed´. Na deze mededeling draaide hij zich met een ruk weer om en richtte zich weer op zijn DJ activiteiten. De receptie was ongedwongen en de Koningin had het zichtbaar naar haar zin. Door de grote ramen van de weidse lounge was te zien hoe de havendienst een indrukwekkend spuitschouwspel opvoerde om daarmee succesvol de aandacht van Beatrix te trekken. Twee Franse heren met viskommen op hun hoofd, inclusief levende goudvissen, zorgden voor een humoristische ongedwongen sfeer. Door het water, de vissen en hun Franse afkomst hadden ze echter geen flauw idee gehad wie nou eigenlijk de koningin was. Beatrix sprak uitgebreid met gitarist Jesse van Ruller en de architect Álvaro Siza en nog vele anderen. Iets voor zes vertrok ze weer onder applaus van het samengedromde publiek. Wat Nederland betreft mag de revolutie bij ons voorlopig uitblijven!
's-Avonds ging het feest verder met een optreden van meesterdrummer Manu Katché. Hij speelde met zijn band verschillende nummers van het laatste album ´Third round´: een heel relaxed mooi album.

Manu Katche foto Rosaria Macri Opening Lantaren Venster foto Rosaria Macri Opening Lantaren Venster fot Rosaria Macri
Diezelfde nummers waren tijdens het optreden heel wat minder relaxed. Gezeten op de 1e rij was de balans in het geluid niet optimaal. Manu overstemde met zijn weliswaar meesterlijke, maar te stevige partijen regelmatig de solerende mede bandleden. De geluidsbalans wat meer naar achteren op de tribune zou beter zijn geweest. De bandleden oogden vermoeid. Na 80 minuten was het concert dan ook gedaan. Na afloop vertelde Alfio Origlio (Piano-Fender Rhodes) dat ze in 10 maanden meer dan 100 optredens hadden gedaan en dat het reizen vooral de laatste maand slopend was geweest door alle stakingen in Frankrijk. Misschien dat Katché met zijn stevige drumpartijen de laatste energie uit zijn medebandleden had weten te persen. Het publiek was echter in opperbeste stemming alweer in de lounge aangeland om daar verwend te worden met spumante, bijzondere hapjes en muziek van DJ Onno. Intussen werd in minder dan een uur de zaal omgebouwd tot een fancy feestruimte waar DJ's en de Jazzinvaders voor een dynamische voortzetting van de avond zorgden. De Jazzinvaders speelden nummers van hun recente 3e album genaamd '3 '. Een band om in de gaten te houden. Moe voldaan en trots op het mooie LantarenVenster en al die getalenteerde mensen verlieten we diep in de nacht het bruisende gebouw Jules Deelder slapend tegen een zuil achter ons latend.

Rotterdam heeft er een fantastische uitgaansplek op topniveau bij!
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.