Categorie: TONEEL

Zaterdag 13 November 2010 at 5:09 pm

Doek een heerlijke inkijk in die schimmige wereld die toneel heet.

Doek foto Peter van der Meer Doek foto Peter van der MeerDoek foto Pater van der Meer

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Peter van der Meer (klik voor vergroting)

De toneelvoorstelling 'Doek' van Maria Goos met Peter Blok en Loes Luca als acteurs in een repetitie proces en Aat Ceelen als vormgever en regisseur van deze voorstelling is eigenlijk al een garantie voor een meer dan succesvolle toneelavond. Vooral het zo lekker bekkende stijltje waarin Maria Goos haar stukken schrijft maakt het voor het publiek zo toegankelijk. Het spel van Blok en Luca vormt daardoor een vette kers op de taart.

"De rol van Kate zou oorspronkelijk gespeeld worden door de fenomenale, maar helaas zenuwzwakke, Roos Tjebbinga, maar die werd overgenomen door de magistrale Jajonneke Iependijk, die vond dat ze door omstandigheden gedwongen, de rol terug moest geven, waarna Karin Simons de partij van Kate al aardig in de vingers leek te krijgen in het repetitielokaal, tot de onenigheid van vorige week. Wij zijn erg blij te kunnen mededelen dat Kate uiteindelijk vertolkt wordt door niemand minder dan Lies Oorthuizen (Loes Luca)". Zo luidt de inleiding op de Flyer die dan ook nog wat info geeft over de invulling van twee andere rollen van David en Wouter. Hiervoor is voorlopig Richard van Berkhove (Peter Blok) aangetrokken. Snapt u het nog. Heel simpel, we kijken naar twee acteurs in een repetitielokaal die op hun beurt repeteren voor de rollen die zij moeten gaan spelen. Daarnaast speelt er ook tussen deze twee acteurs nog het een en ander mee in de persoonlijke sfeer. Gecompliceerd maar ook weer heel helder en als het stuk even op gang is, valt de toeschouwer moeiteloos in de rol die op dat moment gespeeld wordt en actueel is.

Doek foto Peter van der Meer Doek foto Peter van der Meer Doek foto Peter van der Meer

Je moet er wel bijblijven want anders vervaagt werkelijk wie precies wie is en wanneer. Maria Goos creëert een heerlijk toneelstuk waarin vooral de kwaliteiten van Blok en Luca mooi onderstreept worden. Vooral de timing en het, met dank aan de tekst, met regelmaat elkaar onder de gordel afmaken, maakt de voorstelling er tot een die bij een groot publiek zal aanslaan. Er zit veel, heel veel humor in, maar ook een mooi doorkijkje naar datgene wat zich met regelmaat achter de schermen van heel succesvolle voorstelling afspeelt. Hij een alcoholist die zelfs tijdens de repetities niet van de drank kan afblijven en zij is een teveel gepasseerd, beschadigd teruggetrokken actrice die zich ergert aan alles dat zich buiten haar om afspeelt en vooral daardoor aan de tranquillizers zit. Komt nog bij dat zowel Lies als Richard een verleden met elkaar hebben, wat niet helemaal volgens de meest ethische regels lijkt te zijn beëindigd. Wat met een regelmatige sneer nog even onder de aandacht wordt gebracht.

Toch is het mooiste in deze voorstelling het subtiele spel tussen Luca en Blok die al eerder onder regie van Aat Ceelen met materiaal van Maria Goos succes boekten met "Draaikonten" en "Krambamboelie". De zo subtiele en vaak vileine teksten van Maria Goos maken het verder allemaal af. "Doek"is een regelrechte aanrader voor liefhebbers van Toneel en vooral voor hen die iets meer weten van wat er vaak achter de schermen zich afspeelt.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.