Categorie: THEATER

Donderdag 25 November 2010 at 10:11 am

Tenzij je geluk hebt

Tenzij je geluk hebt foto Ben van Duin Tenzij je geluk hebt foto Ben van Duin Tenzij je geluk hebt foto Ben van Duin

Geschreven door Jacques Nachtegaal met foto's van  (klik voor vergroting)

Stel je voor een gelukkig, welgesteld gezin met drie prachtige en succesvolle dochters. Klinkt goed toch? Maar wat gebeurt er met dat gezin als plots een van die dochters ontspoord uit het dagelijkse ritme en kiest voor een bestaan als bedelende dakloze op de hoek van een straat. Alles en iedereen raakt uit het lood. Het doel van het leven lijkt vernietigd voor de ouders, de zus valt in een diep zwart gat en komt daardoor op een tweede plan en iedereen, maar dan ook iedereen, heeft een visie op datgene waar de oudste dochter voor gekozen heeft. Zie daar de grote lijn van het geweldige toneelstuk 'Tenzij je geluk hebt' naar de roman "Tenzij (Unless)" van Carol Shields door het O.T. Theater. Het lijkt allemaal zo verwarrend als er in een goed geolied gezin een tandwieltje los raakt, vergelijk het vertrek van de dochter uit het gezin, met gezinnen die ontwrichten door echtscheidingen, verlies van kinderen en of ouders door overlijden of door de keuze door een kind gemaakt om buiten het gezin op anarchistische wijze buiten te treden. Allemaal situaties die onheilspellend grote gevolgen kunnen hebben. Zo ook in deze familie die naast de drie dochters bestaat uit vader, arts, en moeder, schrijfster. Op een kwade dag ergens in het voorjaar besluit de oudste dochter haar studie er aan te geven en te verdwijnen. Na enige tijd wordt ze gevonden. Ze zit op een kartonnetje te bedelen op de hoek van een straat. Voor haar voeten staat een kartonnen bord met de tekst "Goedheid" met daarnaast een kistje waar de voorbijganger zijn of haar goedheid in kan tonen. Overdag zwerft ze en 's nachts zit ze in de nachtopvang tussen andere daklozen.

Het lukt niemand om door te dringen tot haar zwijgend bestaan om te proberen te doordringen wat haar motieven zijn en te kunnen ontdekken welke verklaring er is voor haar deviante gedrag. Wat ligt er ten grondslag aan deze levenskentering die haar van de een op andere dag liet transformeren van een vrolijk, intelligent meisje met een succesvolle studie die nu ineengedoken, introvert op straat leeft. Steeds meer vragen worden opgeroepen en alle gezinsleden voor zich hebben hun betrokkenheid vanuit andere invalshoeken. Het laat ze niet meer los en ze raken in de maalstroom van bijna ondragelijke onzekerheden. Komt het nog goed, komt er een even plotse verandering in het leven van de steeds meer verloederende zus.

Is het verwonderlijk dat Carol Shields dit verhaal schreef een jaar voor haar dood in 2003 of spelen daardoor de grote levensbeschouwende vraagstukken al door haar hoofd. In ieder geval regisseerde Mirjam Koen bij het O.T. deze voor toneel bewerkte versie die Shields samen met haar dochter Sara Cassidy maakte met een groep heerlijk naturelle acteurs en actrices waarvan onder andere op video Ria Eimers en Romana Vrede en live op de planken o.a. Jose Kuipers (Moeder Rita), Matthias Maat (Vader Tom), Marieke de Kleine (Nora) en de stagiaires Milou Bonke en Ruta van Hoof als haar twee zusters Chris en Nathalie. Harpert Michielsen speelt naast zijn rol als Arthur, redacteur van moeders uitgeverij, tevens de rol van straatmuzikant/accordeonist. De Vlaamse Yolanda Bertsch completeert het gezelschap als Lois, Tom's moeder. Een prachtig toneelstuk dat vooral uitblinkt door de eenvoud in decor en het naturelle toneelspel.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.