Categorie: MUZIEK

Woensdag 08 December 2010 at 9:42 pm

Gerard van Maasakkers – 'Deze Jongen' is een must.

Gerard van Maasakkers foto Mark van der Zouw Gerar van Maasakkers foto Diana Broeders Gerard van Maasakker en Harrie Hendriks  Foto Peter Pricken

Geschreven door Jacques Nachtegaal. Credit foto's per vergroting (klik voor vergroting)

Gerard van Maasakkers is al heel wat jaren de uitgesproken troubadour van Nederland. Zijn liedjes, noem ze gerust chansons, want liedjes is een te minne uitdrukking voor zijn prachtige materiaal, hebben iets bijzonders. Het zijn allemaal korte verhalen op zich. En steeds weer weet hij je te grijpen met zijn materiaal en zijn prettig in het gehoor liggende warm Brabants stemgeluid. Dit seizoen toert Van Maasakkers onder andere  samen met gitarist Harrie Hendriks, een van de Vaste Mannen, Gerard's begeleidingsband, langs de kleine zalen. "Nee, dit keer niet met de hele band, de theaters moeten bezuinigen en dan wordt het te duur met de hele band", zegt Van Maasakkers nuchter als ik hem naar deze kleine bezetting vraag. Klein maar fijn gaat in dit geval zeker op.

Het varieert in deze toer, van de in het totaal 58 theateroptredens zijn er 13 als duo en zelfs 2 waar Gerard helemaal alleen speelt. Dus er zijn gelukkig nog zat theaters waar voldoende middelen zijn om de volledige bezetting te laten spelen. En toch denk ik dat de bezoekers van die dertien duoconcerten echte spekkopers zijn, ze krijgen namelijk iets heel bijzonders. Vanwege de geweldige band en jarenlange samenwerking tussen Gerard en Harrie is er een heel bijzondere chemie tussen die twee en het publiek merkt dat, je voelt het door de nummers heen en visueel is het helemaal duidelijk, twee mannen die volledig blind varen op elkaar en dat diepgegronde vertrouwen tekent zich ook direct af in de kwaliteit van het geboden materiaal. 

Heel veel stukken van zijn nieuwste album "Deze Jongen" maar ook goed geselecteerd materiaal uit al die jaren dat Van Maasakkers al aan de weg timmert. Voor de pauze wordt het publiek ondermeer getrakteerd op liedjes als 'Een hand vol vrienden', 'De lucht zit nog vol dagen' en het prachtige 'De Stilte'. Als de pauze voorbij is keert Gerard aanvankelijk allenig terug en zingt hij zijn geweldige interpretatie van Harry Chapin's 'Roses are red', wat in de vertaling gewoon 'Rozen zijn rood' heet maar wat zo'n prachtig mooie vertolking is dat het kippenvel op je rug staat. Natuurlijk zingt hij ook 'Liedje van altijd' en zijn heerlijk Brabantse tongval komt geweldig tot zijn recht in 't kumt zoals t kumt en t goat zoals t goat' en 'As ge ooit'. Maar de zaal gaat echt helemaal plat voor 'Hier hoor ik thuis' en zijn prachtige toegift met 'Hé gade mee' uit zijn vroege jaren. En dan merk je direct dat Van Maasakkers, die ooit een der eerste streekdialectzangers in Nederland was, zijn oorspronkelijke stiel al die jaren trouw gebleven is en dat waardeert het publiek zo in hem. Een avond Van Maasakkers of samen met Harrie Hendriks of met De Vaste Mannen is ook dit seizoen gewoon een must om mee te maken, maar voor de ware liefhebber wijs ik je toch op die enkele duo concerten want dat zijn heel bijzondere avonden en je hebt er later vast spijt van als je dat hebt gemist.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.