Categorie: THEATER

Donderdag 09 December 2010 at 1:13 pm

‘In wankel evenwicht’ is heel mooi in balans

Wankel Evenwicht foto Ben van Duin Wankel Evenwicht foto Ben van Duin Wankel Evenwicht foto Ben van Duin

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Ben van Duin (klik voor vergroting)

Er zijn van die toneelvoorstellingen die pakken je zo, dat als je uit het theater de kille avondlucht in wandelt, je het gevoel krijgt, dat niets op de wereld je nu meer kan deren. 'In wankel evenwicht' van Edward Albee in de regie van Wannie de Wijn, is zo'n toneelstuk. Je bent een avond lang ondergedompeld in een vreemde geschiedenis, die eigenlijk niet eens zo vreemd, maar zelfs heel alledaags is. Dat is mogelijk net de kracht van dit stuk. De kracht zit in het herkenbare, wat door sterk spel, juist als bijzonder overkomt. Wannie de Wijn, een van Neerlands absolute topregisseurs kan dat, een stuk liften waardoor het bijna iets magisch krijgt. Met 'In wankel evenwicht' doet hij dat ook.

Maar 'In wankel evenwicht' is niet alleen geweldig knap geregisseerd, er wordt ook nog eens geweldig mooi geacteerd, Porgy Fransen als Tobias en Nettie Blanken als zijn vrouw Agnes spelen niet, nee, ze zijn de karakters die ze moeten vertolken.

Wankel Evenwicht foto Ben van Duin Wankel Evenwicht foto Ben van Duin Wankel Evenwicht foto Ben van Duin

Natuurlijk is het spelen van Albee, van wie iedereen "Who's afraid of Virginia Woolf?"(1961) vanzelfsprekend kent, een kadootje. Net als in Who's afraid is ook in 'In Wankel Evenwicht' (A delicate balance - uit 1966) een overleden kind een leidmotief en ook hier krijgt het echtpaar ongenode gasten. Maar sterker nog dan in Who's afraid is in 'In wankel evenwicht' een plus, plus factor aanwezig. Het echtpaar Tobias en Agnes heeft de alcoholiste Claire (Anneke Blok), de zus van Agnes inwonen. Dat inwonen, gaat gepaard met talloze verbale strijdtonelen waar het vileine van de teksten van Albee zo heerlijk om de hoek komt kijken. Agnes wil dat Claire stopt met drinken en goedzak Tobias, die tussen de partijen in gemanoeuvreerd wordt, laat het allemaal maar een beetje over zich heen komen. Agnes en Tobias zijn al jaren op elkaar uitgekeken en Claire speelt daar vals op in. Als dan dochter Julia (Mirjam Stolwijk) na haar vierde echtscheiding onaangekondigd weer thuis komt wonen is de wanorde compleet. Maar het kan altijd erger want het bevriende echtpaar Edna en Harry (Ella van Drumpt en Paul Hoes) die in hun eigen huis bang zijn, komen voorlopig ook inwonen, wat de spanning nog iets meer op scherp zet. Natuurlijk kan dat niet goed gaan en na veel scherpe discussies, veelal doorspekt met de meest valse streken, komt het tot een verwachte maar verrassende botsing.

Hoewel Who's afraid of Virginia Woolf?' Albee's bekendste stuk is, is: 'In wankel evenwicht' nog genialer geschreven en misschien wel het absolute meesterwerk van Albee. Uiteindelijk won hij hiermee de fel begeerde Pulitzer Prize. Die kwaliteit in combinatie met een sterke regie en geweldige acteurs is een absolute garantie voor een geweldige avond toneel. In een prachtig toepasselijk decor van Tom Schenk en in een heel mooie vertaling van Janine Brogt wordt topklasse geboden. Dit is echt zo'n toneelvoorstelling die je niet mag missen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.