Categorie: THEATER, TONEEL

Woensdag 15 December 2010 at 12:45 pm

When The wind Blows, een sprookje vol waarheden

When The Wind Blows Foto Leo van Velzen When The Wind Blows Foto Leo van Velzen When The Wind Blows Foto Leo van Velzen
Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Leo van Velzen (klik voor vergroting)

Toen de koude oorlog haar hoogtepunt bereikt had en de angst voor een kernoorlog ten gevolge van de situatie rond de Varkensbaai en de oprukkende Sovjets naar de Cubaanse wateren, alle aandacht van de wereld op zich vestigde, kwam er onder de wereldbevolking toch iets van twijfel los. Twijfel aan de wereldleiders en de landelijke overheden. Nu waren er al tallozen die sinds WO 1 weinig vertrouwen meer in hun leiders hadden, maar in de vroeg zestiger jaren leek het vertrouwensgebrek een viraal effect te krijgen. In 1982 was het illustrator/auteur Raymond Briggs die op basis van deze feiten zijn beroemde "When the wind blows" uitbracht. Een strip die overigens in hetzelfde jaar al werd verfilmd. Nu heeft toneelgroep De Appel er een Nederlandse toneelversie aan toegevoegd.

Onder regie van Aus Greidanus jr., wat hem voor zijn 2e regie overigens heel goed is afgegaan, spelen Isabella Chapel (Hilda Bloggs) en Hugo Maerten (James Bloggs) het echtpaar op leeftijd dat op het Britse platteland, in hun pensionado-woninkje, de gevolgen van een nucleaire aanval afwachten.
De twee intens gelukkige oudjes hebben het volste vertrouwen in hun regering, die zoals het hoort over hen waakt. Met mooie folders van zowel rijks- als lokale overheid heeft James de handleiding tot overleven in de hand. Luisterend naar de radio en kijkend naar de televisie slijten zij hun laatste jaren op het zo rustieke Britse platteland. Rust is wat hen zo goed doet. Niets moet meer, alles kan op z'n tijd, maar als de dreiging van een kernbom zich aankondigt is er plots meer waakzaamheid. Net als in WO 1 en 2 zal ook nu de overheid er voor zorg dragen dat de bevolking zonder kleerscheuren door welke ramp dan ook geloosd zal worden. In navolging op de instructies in de folders haalt James de deuren uit het huis om een afscheiding te maken onder een hoek van 60 graden, zoals vereist. De bank in de woonkamer gaat opzij en de kamer krijgt het aanzien van een schuilplaats. Er wordt water in flessen gedaan en noodrantsoenen worden in het schuilhok opgeslagen. Ramen worden met witte verf dicht geschilderd want dat alles zal afdoende helpen tegen de straling van de bom. Gelukkig is er nog even telefonisch contact met de enige zoon en het kleinkind en dan kan het grote wachten beginnen.
Het is prachtig om te zien hoe James alles in het werk stelt om het allemaal zo goed mogelijk voor te bereiden, maar al snel blijkt dat de meest elementaire zaken eigenlijk niet uitgelegd zijn in die mooie folders van de overheid. Logisch want er is niet op voor te bereiden zoals zal blijken.

Greidanus jr. kiest er heel duidelijk voor om met geluidseffecten en visuele ondersteuning complementair aan de tekst het verhaal nog meer impact te geven, wat hem goed gelukt is. Er is oog voor detail, bijna ambachtelijk en dat maakt deze versie van dit trieste, maar tevens prachtig ontroerend verhaal tot een hartverwarmende toneelvoorstelling. Het geweldig naturelle acteerspel van Isabella Chapel en vooral van Hugo Maerten maken deze voorstelling tot een van die theaterjuweeltjes die je gezien moet hebben. Eigenlijk schreef Annie MG Schmidt het al in 1977 voor de musical Cabaret: " Niemand die ons iets maakt, Niets wat ons raakt, ga maar rustig slapen, de regering waakt". We hebben inmiddels gelukkig iets bijgeleerd en daar draagt ‘When the wind blows" haar steentje aan bij.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.