Categorie: THEATER, TONEEL

Zondag 26 December 2010 at 09:49 am

Moord in de Kerststal een verrassende kijk op het kerstverhaal

Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto's van Leo van Velzen (klik voor vergroting)

De jaarlijkse traditie om rond de feestdagen een familievoorstelling te programmeren gaat het RO Theater de laatste jaren met succes af. Na de klapper met ‘Lang en Gelukkig', waren de verwachtingen voor ‘Snorro' misschien te hoog gespannen. Daardoor viel die productie mogelijk een klein beetje tegen, hoewel het nog steeds een heerlijke voorstelling bleek. ‘Moord in de Kerststal' echter is wederom een enorme klapper. Het aloude kerstverhaal uitgekleed tot op het bot, afgestoft en met een flink aantal extra's opgepoetst tot een meer dan geweldig humoristische voorstelling die ‘Lang en gelukkig' zelfs flink overtreft.

Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen

De harde kern van de cast blijft (tekstschrijver van deze productie) Arjen Ederveen, nu als herbergier (en Henk de herder) in Bethlehem. In zijn opgesmukte en eigenhandig van wat extra sterren voorziene hotel ‘De Goede Afloop' wacht hij op de komst van de beroemde Agatha Christie, een glansrol van Jack Wouterse. Deze vermoeide schrijfster wil in het hotel tot rust komen, wat haar natuurlijk niet zal lukken. Op dat moment zijn Jozef (Bert Rijnink) en zijn hoogzwangere Maria (Meral Polat) met hun ezel op weg naar Bethlehem voor de verplichte volkstelling. Ook de drie koningen zijn op hun kamelen met hun geschenken op pad naar de verwachte geboorte van de Heiland. Maar deze drie wijzen zijn wel een beetje verknipt zo zal blijken. Dat er in het hotel van Bethlehem geen plaats meer is voor de twee aanstaande ouders is te verwachten maar dat de engel Gabriel (Remko Vrijdag) er aan te pas moet komen om voor een plaatsje in de stal te zorgen is een nieuwe wending. Dat deze engel ook nog wat meer op zijn kerfstok heeft zal later blijken. In de stal waar de Os Jos, hoteldebotel verliefd wordt op de ezel Elselien, en dat zeker niet onder stoelen of banken steekt, gaat Jozef aan de slag om een wiegje te maken van de aanwezige hooibak van Jos de os. De drie koningen krijgen natuurlijk wel een kamer in het opgewaardeerde hotel. Eenmaal op de kamer blijkt dat deze drie wel heel erg vreemde trekjes vertonen en uiteindelijk leidt dat alles zelfs tot een moord. Een moord zonder lijk maar dat weerhoudt Agatha Christie niet om, met behulp van Billy de bell-boy van het Hotel (Wart Kamps) op onderzoek uit te gaan. Dat het onderzoek vertraging oploopt is ook wel een beetje ten gevolge de ongevraagde inmenging van Inspecteur Baantje, ook wel Banaantje genoemd.

Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen Moord in de Kerststal, foto Leo van Velzen

Net als in ‘Lang en Gelukkig' lopen ook in ‘Moord in de Kerststal' een flink aantal verhalen en sprookjes dwars door elkaar heen. Dat dit op perfecte wijze aansluit op elkaar is mede te danken aan de knappe regie van Pieter Kramer en de scherpe timing van de acteurs. Hoewel er af en toe iets niet helemaal vlekkeloos verloopt, maar dat geeft het juist extra charme, zijn de verhaallijnen bijzonder knap ineen geschoven. Het RO komt wederom tot een heerlijke voorstelling die, ondanks dat de voorstelling erg lang duurt, geen moment verveelt. Opvallend is dat zelfs de jonge kinderen (voorstelling is 8+) in de zaal een en al aandacht blijven. Dat is mede ten gevolge van het fantastische decor en toneelbeeld en de geweldige liedjes (teksten van Alex Klaasen) die in deze voorstelling zijn opgenomen. Hits als ‘In the Navy' nu ‘In de Hemel' en het heerlijke ‘Ik geloof niet in hem' en voor de kids ‘In m'n decolleté' van K3 nu door de 3 kamelen 3K gezongen en gedanst. Kortom de familievoorstelling ‘Moord in de Kerststal' van het RO is een meer dan geweldige voorstelling om van jong tot oud te gaan bezoeken. Vergeet zeker niet na afloop de cd met alle liedjes uit de voorstelling aan te schaffen, want dan herbeleef je thuis het theaterfeestje nog een paar keer.
Naast de eerder genoemde acteurs zien we verder de geweldige veelzijdigheid van Rogier Philipoom die in verschillende rollen weer aantoont op vele fronten te kunnen schitteren in deze voorstelling vol verrassingen en verrichte wonderen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.