Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 07 Januari 2011 at 10:43 am

Showbizz baby is lekker heftig

Showbizz baby Showbizz baby Showbizz baby
Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P

In samenwerking met MTV kwam Rick Engelkes producties al eerder tot sterke, vooral op jongeren gerichte, theaterproducties. Zo ook met Showbizz baby, een lekker heftig jong stuk dat vooral de jongere generaties zal aanspreken en daarmee de theatervergrijzing zeker zal tegengaan. En dat is iets wat heel hard nodig is en waar we eigenlijk de laatste jaren druk mee doende zijn in de theaterwereld.
Showbizz baby, naar het boek "The little dog laughed" van Douglas Carter Beane haat over een viertal jonge mensen.

Een van hen, de succesvol macho acteur, Michiel (Hylke van Sprundel) en zijn agente Diana (Jennifer Hoffman)staat op het punt een nieuw contract te tekenen. Wat alleen zijn agente, die voor de buitenwereld zijn minnares is, wel weet is dat deze ‘echte kerel' in werkelijkheid sterke homoseksuele gevoelens heeft. Voor het binnenkort te tekenen contract is dat dodelijk dus mag het niet bekend worden. In zijn anonieme hotelkamer belt hij via een bureau om een toy-boy en als die verschijnt, blijkt dat de sympathie en later ook de liefde wederzijds is. Terwijl de toy-boy, Alex, (Egbert Jan Weber) naast zijn werk in zijn privéleven een zwalkende heteroseksuele relatie heeft met Ellen (Judith van den Berg) ontstaat ook bij hem een sterk ontwikkelend homoseksueel gevoel.

Als blijkt dat de liefde tussen de twee mannen steeds persoonlijker wordt, in ieder geval sterker dan de wens naar een succesvol contract en een normale relatie, lijken beiden mannen steeds sterker tot elkaar aangetrokken te worden. Waar zal Michiel voor kiezen, hoe sterk staat Diana in haar taak als agente en vriendin en kan ook Ellen nog een ommekeer veroorzaken.

In Nederland is het geen probleem meer als een sexy macho acteur toch plots homo blijkt te zijn dus is het verhaal a priori niet belangwekkend, heel anders dan in het nog steeds puriteinse Amerika. Wat hier, zoals overal ter wereld, wel weer een issue is, is het maken van keuzes en hoe ver moet je gaan om je hart of je verstand te volgen. Dat het daardoor mogelijk in ons land minder heftige verhaal toch zo aansprekend is, is vooral te danken aan het sterke en heftige spel van vooral Egbert Jan Weber en Judith van den Berg. Zij dragen het stuk en dat doen ze dan ook zeer succesvolle wijze. Jennifer Hoffman, daarentegen lijkt een beetje moeite met haar rol te hebben waardoor ze met regelmaat wat gekunsteld overkomt. Hylke van Sprundel, mogelijk bekend als Prins Bernard uit de EO miniserie, zet met veel succes een sterk onevenwichtige en twijfelende latente homo neer die toch ergens diep van binnen nog steeds zijn twijfels heeft. Deze voorstelling die tot medio maart in de theaters te zien is moet niet worden gekozen voor het basis-onderwerp, maar als je kiest voor heftig en sterk jong toneelspel zit je goed bij ‘Showbizz Baby'
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.