Categorie: THEATER, TONEEL

Vrijdag 21 Januari 2011 at 9:16 pm

1953, een heel bijzondere voorstelling

1953 foto Joke Schot 1953 foto Joke Schot 1953 foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)


Van Hoorne theaterproducties zorgt al jaren voor originele nieuwe Nederlandse musicalproducties en dat doen ze zeker niet onverdienstelijk. Maar de productie ‘1953 de Musical ‘ overtreft alles wat zij tot nu toe gebracht hebben. Sterker nog, deze musical zal zich dit jaar scharen in de top drie van musicals uit dit theaterseizoen. Ik durf zelfs te stellen dat na ‘Soldaat van Oranje' dit mogelijk wel eens op de 2e plaats kan komen te staan. Een prachtig verhaal met diverse verhaallijnen, die net iets meer dan slechts oppervlakkig zijn. Mooie decors, goed licht, geweldig mooie arrangementen, fantastische stemmen en mooi materiaal wat zij zingen. Kortom alom jubel. Is het dan echt zo'n geweldige productie, is er echt niets mis mee? Nou, ik zou heel diep moeten graven en dan nog, misschien dat de changementen soms net iets te lang duren, maar dat gaat al naar gelang de voorstelling loopt vast steeds sneller, en dat is niet echt storend. Nee, er is echt niets negatiefs te vinden.

1953 foto Joke Schot 1953 foto Joke Schot 1953 foto Joke Schot

Het basisverhaal is natuurlijk een bekend gegeven, de watersnoodramp van 1 februari 1953, die nagenoeg heel Zeeland en grote delen van West-Brabant en Zuid Holland onder water zette. Hierbij vielen vele slachtoffers en nog steeds zijn in Zeeland de gevolgen van deze ramp zichtbaar. Het verhaal van de Musical beperkt zich tot de kleine gemeenschap van een klein Zeeuws dorp. Waar burgemeester Scholten( Filip Bolluyt) de scepter zwaait en waar nieuwkomer Wachtmeester van Teylingen (Marcel Smid) de strijd aan moet met dijkgraaf Jacobse (Ben Cramer) als het om de veiligheid tegen het wassende water aankomt. Dijkgraaf Jacobse zit op de knip en wil bezuinigen en Wachtmeester Van Teylingen, wiens broer bij Rijkswaterstaat in den Haag werkt, vreest het gevaar van te zwakke dijken en de kans op overstroming. Daarnaast herbergt het dorpje o.a. vissersvrouw Neeltje (Joke de Kruijf) die met haar 2 kinderen (Anouk de Pater en Martijn Mulders) aan de dijk woont en te lang moet wachten op haar man die op zee verkeert. Verder zien we het echtpaar Leen en Diewertje Geluk (Dick Schaar en Esther van Santen)van café Het Klein Geluk, Burgemeestersvrouw Willemien (Marleen van der Loo) en de inwonende huishoudelijke hulp Anna (Anna Verschoor).

1953 foto Joke Schot 1953 foto Joke Schot 1953 foto Joke Schot

Deze laatste is smoorverliefd op Johan Jacobse (Robbert van Unnik) de zoon van de Dijkgraaf, die hem verbiedt omgang met een dienstmeid te hebben. Ja, destijds golden rangen en standen nog heel sterk, zeker in het Zeeuwse. In de aanloop naar de meest vreselijke stormvloed, gepaard aan springtij, die Nederland ooit trof, zien we de verhoudingen in het dorpje mooi uitgewerkt. Een kinderloze burgemeestersvrouw die Anna als haar dochter ziet en diep van binnen vreselijk eenzaam is terwijl haar man een bestuurder is die zonder enige ambitie zijn ambt voortzet. Hij hoeft niet zo nodig naar een grotere gemeente, zijn doel, het nieuwe gemeentehuis, is zijn ultieme droom. En steeds sterker hoor je op de achtergrond de aanzwellende storm. Diepe emoties komen bloot te liggen als de spanning steeds groter wordt, en ook dit dorp haar offers zal moeten brengen. En dit alles in combinatie met heel erg mooie muzikale arrangementen en even zo mooie liedjes, die op werkelijk prachtig indrukwekkende wijze gebracht worden.

‘1953, de musical' lijkt als musical misschien in een luchtig jasje gestoken maar niets is minder waar. Het mooi uitgewerkt verhaal, met heel veel ruimte voor diep menselijke emoties, neemt de toeschouwer mee naar die vreselijk nacht van 1953 waardoor, vooral bij oudere toeschouwers, herinneringen terug zullen komen. Vooral bij de première in Middelburg zal men het niet droog houden. Daar waar nog velen de ramp zullen herinneren, zal bij het zien van deze waardige en prachtig mooie musicalaanpak van een diep menselijk verhaal, menig traantje weggepinkt moeten worden. Dat de acteurs, zonder uitzondering, topprestaties leveren behoeft verder geen betoog.
Reageer hieronder

Eén reactie

Een of meer reacties staan in de wachtrij om goedgekeurd te worden.

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.