Categorie: THEATER, Default, TONEEL

Donderdag 20 Januari 2011 at 9:34 pm

Rampen Tampen is domweg gewoon lachen zonder teveel pretenties

RAMPEN TAMPEN van Dick van den Toorn en Debbie Korper.

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P.

De theatervoorstelling Rampen Tampen doet je nog het meest denken aan een voorstelling op de Parade, het rondtrekkende theatercircus-dorp. Een decor met een wand van kartonnen verhuisdozen en wat andere toneelvulling zoals een keukentrap en een slechtwerkende lichtomlijsting maken er iets sympathiek amateuristisch kolderieks van. En dat is precies de bedoeling van de makers.

Het probleemkoppel, ooit waren ze gehuwd, Fred en Ria is te vinden bij elk TV benefiet en zitten in ieder telefoonpanel bij welke actie ten bate van het goed doel dan ook. Het doel maakt niet uit, ze zijn professionele Bekende Nederlanders dus moeten ze zich aanbieden. Maar steeds weer ervaren ze dat al die ander Bn'ers, alleen maar actief telefoneren of daadwerkelijk iets doen als de camera's er op gericht zijn. Buiten beeld smijten ze de telefoon er op en zitten ze met elkaar te ouwehoeren. Dat zint Fred en Ria helemaal niet dus is Fred op het lumineuze idee gekomen zelf een theaterprogramma ten bate van het goede doel op poten te zetten. Willekeurig welk goed doel dan ook. Vanavond is het ten bate van de, uit de tombola getrokken, goede doel personen, waaronder hun eigen meervoudig gehandicapte kind.
In een wervelende theatershow vol met leuke spelletjes, sketches, zang, dans en ander amusement moet er zoveel mogelijk geld bijeen gebracht worden voor het goede doel.

Dick van den Toorn bewees al eerder een meesterlijk komiek te zijn, o.a. als ‘Snorro' bij het RO theater, in de tv serie en speelfilm Loenatik en met Ton Kars in ‘Ammehoela'. Nu staat hij met Debbie Korper voor de taak om het succes van ‘Ammehoela' minimaal te evenaren. Don't worry, het wordt zelfs ruimschoots overtroffen. De act van de gesjochte derderangs professionele Bn'ers met ruime podiumervaring ligt zowel Dick als Debbie geweldig. Het is bijna aandoenlijk als je het gedeelde leed van dit voormalig echtpaar aanhoort.
Debbie als Ria vertelt over haar baarmoeder en eierstok problemen, haar drankprobleem hoeft ze niet echt te noemen want dat is duidelijk waarneembaar en Dick is als Fred een meelijwekkende derderangs artiest waarbij je de miskleun eigenlijk al ruimschoots van tevoren zie aankomen.
Dat alle privé probleempjes van medische en emotionele aard tussendoor steeds weer voor relationel spanningen zorgen doet de toeschouwers reikhalzend uitkijken naar wat is er nog meer voor ellende denkbaar in een mensenleven, en het komt echt allemaal voorbij. Van Fred's klein geschapen garnaal tot de emotionele breekbaarheid van Ria, van beider drank- en financiële problemen tot hun gezamenlijke frustratie over hun kompleet op alle fronten mislukte kind. Maar, ze blijven lachen, want the show must go on, ze zijn uiteindelijk professionals.

Dat alles uiteindelijk op een groot fiasco uitdraait laat natuurlijk op zich wachten, maar in de voorafgaande anderhalf uur voor de zelfs wat schrijnende apotheose heeft het publiek werkelijk een wereldavond vol huis, tuin en keuken entertainment van twee rasartiesten uit de categorie C-, Fred en Ria.
Een avondje ongecompliceerd pretentieloos lachen, wij hebben het allemaal zo hard nodig in deze barre tijden, Dick van den Toorn en Debbie Korper zorgen er voor.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.