Categorie: CD-DVD, MUZIEK, VERWACHT

Donderdag 03 Februari 2011 at 12:06 pm

RUMER KWAM, ZONG EN OVERWON

Rumer foto Hans Speekenbrink Rumer foto Hans Speekenbrink Rumer foto Hans Speekenbrink

Tekst: Rik van Boeckel met foto's van Hans Speekenbrink (klik voor vergroting)

In januari was de nieuwe Engelse zangeres Rumer voor een exclusieve showcase in ons land, in Muziekcentrum De Omroep in Hilversum. Ze werd begeleid door het Metropole Orkest onder leiding van Arjan Tien. Het werd een memorabele avond, de prachtige songs van Rumer, door haarzelf geschreven, kregen door de uitvoering samen met een van wereld's beste orkesten een overweldigende glansrijke klankkleur!

Rumer's echte naam is Sarah Joyce. Ze werd in 1979 geboren in Pakistan uit een Engelse moeder en een Pakistaanse vader. Haar artiestennaam is afgeleid van die van de Engelse schrijfster Rumer Godden (1907-1998) die opgroeide in het koloniale India. Haar moeder was feitelijk getrouwd met een Engelse ingenieur. Na de scheiding van hem keerden haar moeder met haar zeven kinderen onder wie de 11- jarige Rumer terug naar Engeland. Ze ging naar school in Carlisle en zat na haar 16e enige tijd op een kunstacademie in Devon waarna ze naar Londen vertrok.

Rumer foto Hans Speekenbrink Rumer foto Hans Speekenbrink Rumer foto Hans Speekenbrink

Onder de naam Sarah Prentice zong Rumer van 2000 en 2001 in de Londense folk/indieband La Honda. In 2005 werd ze ontdekt door Burt Bacharach die haar naar Californië haalde voor een privé-optreden. Toen hij haar hoorde zingen, voorspelde hij haar een gouden toekomst. In Engeland kwam haar debuutalbum Seasons of My Soul eind augustus 2010 uit. Het album werd geproduceerd door de Engelse componist Steve Brown. De singles Slow en Aretha werden al snel een succes. In 2010 werd Rumer de vocale sensatie van de Britse popwereld. In de Britse pers werd ze vergeleken met Karen Carpenter en Carole King. Ze mag inmiddels behalve Burt Bacharach Carly Simon en Elton John tot haar fans rekenen.

In het prachtige Saving Grace zingt ze de regels ‘You truly changed my world. You take my hand, you make me strong'. Het is alsof ze hier Steve Brown toezingt. Want hij was nadat ze vele producers had versleten, de man die begreep welk geluid ze nodig had; geen folk of country maar de sound van klassieke Amerikaanse musicals. Daarom matchte ze zo goed met het Metropole Orkest en was ze zelf tijdens haar optreden ontroerd over 't feit dat ze zo'n orkest achter zich had staan.

Rumer foto Hans Speekenbrink Rumer foto Hans Speekenbrink Rumer foto Hans Speekenbrink

Rumer voelt zich verwant met grote songwriters als Gershwin, Rodgers & Hammerstein, Irving Berlin. Als je haar hoort zingen, op Cd maar zeker live, neemt ze je als luisteraar mee langs een emotioneel landschap, dat begint al bij de eerste song Am I Forgiven waarin vooral de regel ‘I didn't like the world' blijft hangen. Wie kent dat gevoel niet!? In het rustieke Healer zingt ze ‘Sometimes I feel so temporary just like those summer days'. Het mooist vind ik Blackbird (vertaald: merel) waarin ze fraaie poëtische zinnen met hoge en fluwelen stem de wereld in zingt. ‘In the darkness everyone went away, you were the one who adored me'. Dit is zoals meer van haar songs een klassieker. In Engeland is ze sinds haar optreden met Jools Holland een grote naam aan het worden, ze is genomineerd in 2 categorieën voor de Brit Awards van dit jaar: ‘British Breakthrough Act' en ‘British Female Solo Artist'.

Het Nederlandse publiek zal na de release van Seasons of My Soul op 11 februari kennismaken met het warme stemgeluid van Rumer. Slow wordt haar eerste single in ons land.

http://www.rumer.nl
http://www.rumer.co.uk/

CD- Seasons of My Soul- Atlantic/Warner Music
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.