Categorie: MUZIEK

Donderdag 03 Februari 2011 at 2:40 pm

Pater Moeskroen moet je vooral horen en ondergaan

2011-02/affichebeeld_-_hanco_kolk-1.jpg Pater Moeskroen foto Roy Soetekouw Pater Moeskroen foto Roy Soetekouw

Door Jacques Nachtegaal (voor foto's klik voor vergroting)

De inmiddels 25 jaar bestaande Nederlandse Feestband Pater Moeskroen heeft onlangs de première gespeeld van de nu al 10e theatershow ‘Pater Moeskroen & De Kelten'. Een programma dat bovenal opvalt door geweldig goede muziek. Van dolle pret tot uiterst serieus, en steeds weer perfect in de uitvoering. Een theateravondje Pater Moeskroen, ze spelen naast het theater ook op festivals en in feesttenten, kenmerkt zich door heerlijke aanstekelijke, vaak op folk gebaseerde, muziek met gebruik van talloze instrumenten.

Al jaren maak ik theaterprogramma's van dit collectief muzikale heren mee en steeds weer verbaas ik me over het geweldig muzikaal gehalte van de Paters die bestaan uit: Marcel Sophie: zang, percussie en gitaar, Bart Swerts: zang, bas, gitaar, draailier en mondharmonica, Vincent van Lent: fluiten, saxen, trompet en doedelzak, Ad Grooten: Gitaar, mandoline, bouzouki en doedelzak, Martien van Oostrom: piano, orgel, synthesizer en accordeon en Thomas Gerretsen: drums, percussie en piano.
Toch krijg ik telkens weer een tweeslachtig gevoel van de Paters, enerzijds die geweldige muziek en anderzijds snap ik niet waarom het humorniveau van de Paters een straattegel niet ontstijgt. En daar zit voor mij nu net het breekpunt bij de Paters. Bij voorkeur draai ik thuis de cd's die op een enkel nummer na allemaal echt geweldig zijn, maar in het theater op de planken is het allemaal zo verschrikkelijk lullig en flauw dat je niet weet wat je meemaakt.
Zo ook in deze nieuwe theatershow. Muzikaal zit het allemaal geweldig in elkaar met niet alleen goede zangpartijen maar bovenal geweldig gecomponeerde en strak uitgevoerde muziek door de zes Paters die stuk voor stuk Multi-instrumentalist zijn. Maar dan is het toneelbeeld, met drie heren in Kilt, wat zeker niet bij allen flatteus afkleedt, zo in strijd met de kwaliteit van het muzikaal gebodene. Het komt zo sneu over allemaal. Terwijl juist voor deze show een nieuwe regisseur werd aangetrokken de jonge Michelle van Daalhof, ondermeer prijswinnaar van de Theaterprijs Boulevard in Den Bosch. Helaas werd zij er pas bijgehaald toen het plaatje al voor 95 procent rond was en zij kreeg het humor niveau ook niet verder opgekrikt. Toch is zij niet ontevreden over het bereikte resultaat. "Het is inderdaad af en toe wat flauw, maar dit is wel wat de fans willen. De fans zitten niet te wachten op zware kost en high brow humor. Nee, goede muziek een geweldige sfeer en een beetje makkelijk te verteren humor is wat de mensen willen". En gelet op de sfeer in de zaal en na afloop op de door de heren zelf verzorgde afterparty moet ik toegeven dat Michelle het bij het rechte eind heeft want het is wel feesten. Misschien moeten criticasters als ik de verwachting, dat het humorniveau iets meer intelligentie zou kunnen krijgen, maar laten varen en accepteren dat, daar waar het in feite om gaat, de muziek, meer dan geweldig is en dat ondanks het feit dat het af en toe lulligheid troef is, er wel iets gebeurde op het podium en daar is zeker de hand van Michelle van Daalhof in aanwezig. Mogelijk dat ze in de periode kort na de première nog wat kleine wijzigingen zal toepassen, veel veranderen zal ze niet, want de Pater Moeskroen fans zijn meer dan tevreden.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.