Categorie: FESTIVAL

Donderdag 03 Februari 2011 at 4:01 pm

Podiumkunst krijgt ook een plek op het IFFR.

2011-02/iffr-logo_medium.jpg 2011-02/iffr_beeld_1.jpg 2011-02/iffr_magazine_initem.jpg

Door Hans E. Merts

De 40 editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam is op donderdag 27 januari van start gegaan. Het festival kan zich al jaren beroepen op ´het grootste festival van Nederland´ gebaseerd op haar aantallen bezoekers die zich onderdompelen in het rijk geschakeerde filmaanbod in de maasstad.
Ook voor de liefhebbers van de podiumkunsten is er op het IFFR iets van hun gading te vinden en gedurende het festival zullen op diverse plekken optredens en performances te zien zijn.

Het onlangs geopende LantarenVenster op de Kop van Zuid zal niet alleen een mooi filmprogramma bieden, ook de muziekzaal zal onderdeel uitmaken van het festival. Op donderdagavond zal daar de Rotterdamse formatie Hausmagger een performance/concert geven waar de Rotterdamse no-nonsense vanaf zal druipen. Hausmagger bestaat uit Ted Wesselo (Rembo & Rembo) en Ed Sewerratti (surfsound-coryfee). Ze maken recht-toe-recht-aan-songs in een lyriek van de straat. Opzwepend, meevoerend en de absurditeit niet schuwend bedienen zij zich van elektronica sounds en snerpende gitaar. Het concert is vrij toegankelijk, evenals als meerdere concerten tijdens het filmfestival.

Op zaterdag 29 januari zal in Concertgebouw De Doelen een wel heel speciaal programma van start gaan: Signals - Red Westerns. Een variant van de western achter het voormalige IIzeren Gordijn, de zogeheten Red Western zal getoond worden. Van zwijgende klassiekers en Oost-Duitse ‘sauerkraut'-westerns tot de Tsjechische cultfavoriet Lemonade Joe, een rijk geschakeerd program met hier en daar live begeleiding. Opening van dit program: de zwijgende Russische filmklassieker "The Extraordinary Adventures Of Mr. West In The Land Of The Bolsheviks" uit 1924, live voorzien van een soundtrack door het volledige Metropole-orkest, onder leiding van Jan Stulen. Speciaal voor de gelegenheid hebben dertien componisten van het Muziekinstituut MultiMedia nieuwe filmmuziek geschreven. Met "multimediale" muziek wordt een begrip aangeduid waarbij het beeld zich van muziek bedient om het door haar beoogde doel te bereiken en de bedoelde effecten te sorteren. Een synthese tussen beeld en geluid, live uitgevoerd door een gerenommeerd orkest. Composities van onder meer Renger Koning, Daniel Hamburger en Fay Lovsky verworden tot een compositie.
Een voorproefje

Ook op zaterdag avond luistert het Amerikaanse Devil Music Ensemble de vertoning op van de zwijgende wuxia klassieker Red Heroine uit 1929. Het gezelschap combineert klassieke martial arts met eigen composities voor elektrische gitaar, synthesizer en drums. Wuxiapian als verhalengenre kent zijn oorsprong in de Chinese mythologie en de meer mystieke kant van de martial arts.
De liefhebbers van Sonic Youth doen er verstandig aan op maandag 31 januari naar LantarenVenster te komen voor het project "Sight Unseen". Oprichter, gitarist, zanger, componist van de legendarische New Yorkse band Sonic Youth Lee Ranaldo zal dan act de presence geven. Lee timmert ook aan de weg als schrijver en kunstschilder. "Sight Unseen" is een samen werking met de filmmaakster Leah Singer en een vervolg op hun eerdere film/klank installatie "Drift" die te zien was in verschillende musea. "Sight Unseen" maakt gebruik van projecties van Singer op drie verschillende schermen, waarbij Ranaldo een klank tapijt maakt met gebruik van een gitaar die in de ruimte zweeft en twee gongs. Het IFFR heeft hiermee de Europese premiere van "Sight Unseen".

LantarenVenster is de thuisbasis van performance en concerten tijdens het fimfestival
Op donderdag 3 februari is er een Serious-Tango Night onder de noemer HOY COMO AYER.
De legendarische tango zanger, Juan Carlos Godoy (88 jaar inmiddels) komt naar Rotterdam. In samenwerking met Codarts en andere spelers in de Rotterdamse tango scène organiseert het filmfestival een avond met live muziek, dans en dj's. Hoy Como Ayer is de laatste film van Bernie Ijdis en beleeft tijdens het festival zijn wereld premiere. Een Voorproefje.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.