Categorie: CABARET, MUZIEK

Maandag 07 Februari 2011 at 2:41 pm

Herman van Veen zien en sterven

Door Jacques Nachtegaal

Napels zien en sterven was ooit een gevleugelde kreet maar na de staking van de vuilophaaldienst van Napels heb ik dit nooit meer horen zeggen. Mogelijk zou: "Herman van Veen zien en sterven" een goed alternatief zijn. Want als je eerlijk bent, als je Van Veen hebt gezien is er niet veel, misschien zelfs niets meer wat dat kan overtreffen.
In zijn huidige theatershow ‘Nederlandse Tournee 2010/2011" speelt Herman gelukkig weer een tournee in de vaderlandse theaters. Twijfel niet en ga dat zien, want van Veen in Nederland komt niet al te vaak voor. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Overal ter wereld is Van Veen een publiekstrekker en daarom moet je jezelf gelukkig prijzen als je een kaartje kunt bemachtigen voor ‘Nederlandse tournee 2010/2011". Begrijpelijk dat niet alleen op het podium maar ook onder het publiek de vergrijzing duidelijk is aangebroken.

Och had ik verwacht en gehoopt dat Herman van Veen ook jongere bezoekers naar de theaters zou trekken, temeer omdat zijn programma juist van alle tijden en leeftijden is. Van jong tot oud zal zich vermaken en genieten van het gebodene. Of het nou gaat om de virtuoze muziek die Herman, met Erik van der Wurff op piano en vibes, Edith Leerkes zang en gitaren, en Jannemien Cnossen zang en viool maakt of de zo typisch van Veen sketches met ping pong ballen, muziekinstrumenten of louter het gesproken woord (onder andere over Utrechtse Manus, Sjonnie en Trees). Het blijft verrassend, boeiend en bovenal echt Van Veen.

In deze theatertournee zingt Herman een groot aantal nieuwe songs maar voor er ook maar een noot gezongen is heeft Van Veen het publiek al helemaal in zijn greep. Zodra het programma begint leert Herman de zaal het weer maken. Met regen, onweer en zonneschijn kan de zaal participeren in de show. Op onnavolgbare wijze vol humor en met meesterlijke mimiek neemt hij vanaf de eerste seconde de zaal aan een leiband mee. En de zaal gaat mee, niemand uitgezonderd. Dan komen de liedjes en al snel blijkt dat dit kwartet zo vlekkeloos op elkaar ingespeeld is dat het meer dan een genot is om dit te mogen horen en aanschouwen. ‘Appels en Peren' een prachtig lied over vrouwenborsten enthousiasmeert een ieder in de uitverkochte zaal van het Schiedamse Theater aan de Schie. Als Herman daarna zijn waardering laat blijken voor Ramses Shaffy ‘Laat me' in een heel mooi en bijzonder arrangement is het publiek verkocht. Zelfs Annie MG Schmidt ‘s ‘Marjoleine', ten onrechte door velen toebedacht aan Sonneveld, toont aan hoe mooi het lied in de uitvoering van Van Veen kan klinken. Dat is vanzelfsprekend, net zoals het meeste materiaal in deze show, mede de verantwoording van dit collectief aan geweldige muzikanten. Herman van Veen heeft er al heel veel zien passeren in zijn immense carrière, musici als; Harry Sacksioni, Cees van der Laarse, Nard Rijnders, Hans Koppes en vele anderen waar hij in de jaren mee heeft gewerkt en die hij heeft beïnvloed, maar het clubje dat momenteel de ruim twee uur durende theatershow met hem vult is meer dan subliem en werkt al weer jaren met hem samen. Erik van der Wurff bijvoorbeeld is al 46 jaar lang Herman's vaste pianist. Dat moge ook duidelijk worden uit de wijze waarop deze twee giganten samen enkele acts doen. Om Herman en de zijnen de volledige credits te geven zou ik nog een pagina of vijf kunnen vullen maar ik hou het bij mijn dringende tip. Ga dit zien want, Van Veen anno 2011 is nog net zo springlevend, verrassend, komisch, ontroerend, dynamisch en boeiend als in de jaren zeventig toen ik Van Veen voor het eerst zag optreden en toen al wist ik het; die zal ik zeker blijven volgen. Tot op heden, en we gaan nog even door.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.