Categorie: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 26 Februari 2011 at 2:05 pm

Een meesterlijk orkest en een stem van God gegeven

Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Joke Schot (klik voor vergroting)

Het is volgens de insiders het beste allround orkest ter wereld het Nederlandse Metropole Orchestra. Samen met de beeldschone Italiaanse Roberta Gambarini, die werkelijk zingt met een van God gegeven stem, speelden zij in het nieuwe Rotterdamse Lantaren/Venster de finale van een weeklange workshop voor internationale jonge top arrangeurs. Onder leiding van de met Grammy awards bekroonde dirigent Vince Mendoza was het Metropole weer onnavolgbaar. Openend met een Mendoza arrangement van Joe Zawinul's "The Juggler" werd direct duidelijk dat in deze meesterlijke concertruimte het publiek een meer dan fantastische muziekavond zou gaan beleven.

Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot

Na een tweede Mendoza arrangement was het de beurt aan de eerste arrangeur de Australische Steve Newcomb die een verrassing creëerde van Caymmi's "Rio Amazonas" waarin de, terecht veel geroemde, Italiaanse Jazz vocaliste Roberta Gambarini geweldig mocht uitpakken.
Wat een stembeheersing, fenomenaal. De avond bood in het totaal een twaalftal heerlijk gearrangeerde stukken waarvan vooral "The Blowers Daughter" van Rice in een arrangement van Yuma Sung het orkest in haar vele geledingen tot haar volle recht liet komen. Evenals in "Weird Nightmare" van Charles Mingus, nu in een arrangement van Gerd Hermann Ortler, kwam in deze twee stukken vooral de geweldige stembeheersing van Roberta Gambarini meesterlijk tot haar recht. Het publiek genoot met volle teugen van de resultaten van de rijkelijk met applaus bedeelde jonge arrangeurs, die in het kader van de Arrangers' Workshop, georganiseerd in een samenwerkingsverband van het Metropole Orkest met de Rotterdam Jazz Academy van Codarts, ook in de Lantaren aanwezig waren. Deze jonge arrangeurs, met enige ervaring, werden in november jl. wereldwijd uitgenodigd zich in te schrijven. Het orkest en chef-dirigent Vince Mendoza nodigden acht zeer talentvolle arrangeurs, geselecteerd uit 52 inschrijvingen, uit om naar Nederland te komen. Overigens vloog Vince Mendoza eerder deze week nog even snel naar Los Angeles om de Grammy Award ('Best Instrumental Arrangement') in ontvangst te nemen voor zijn arrangement van "Carlos", het openingsnummer op de cd "54" van het Metropole Orkest met als gast gitarist John Scofield.

Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot Metropole orkest & Roberta Gambarini foto Joke Schot

Kortom een drukke week voor Mendoza die net als in vervlogen tijden met Rogier Van Otterloo het Metropole vleugels lijkt te geven. Op deze manier mag de overheid toch nooit besluiten bezuinigingen door te voeren waardoor dit wereldwijd gewaardeerde top orkest ook maar even in gevaar kan komen.
Ook Roberta Gambarini vertelde mij na afloop van het zeer succesvolle concert dat dit met overtuiging het beste orkest is waar zij ooit mee gewerkt heeft. Tijdens het concert sprak ze haar ongenoegen over de voorgenomen bezuinigingen al uit naar het publiek. Roberta vertelde mij eveneens zo snel mogelijk weer naar Nederland terug te willen keren om haar eigen materiaal aan het publiek te laten horen. Vorig jaar was zij al de relevatie van het North Sea Jazz festival maar een serie concerten in Nederlandse concertzalen, bij voorkeur met het Metropole, dat heeft mijn grote voorkeur. Wij houden u op de hoogte van eventuele ontwikkelingen op dit gebied.
In ieder geval vliegen de acht arrangeurs met een goed gevoel en talloze ervaringen en inspiraties rijker terug naar hun conservatoria. De acht waarvan u in de toekomst nog veel van zal horen zijn: Allison Au (Toronto), Miho Hazama (Japan, studie in New York), Steve Newcomb (Australië, studie in New York), Yuma Sung (New York), Stefan Schultze (Duitsland), Gerd-Hermann Ortler (Wenen, geboren in Italië), David Grottschreiber (Duitsland) en Scott Routenberg (USA).
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.