Categorie: JAZZ, MUZIEK

Woensdag 16 Februari 2011 at 11:39 am

Anti-House, Paradox Tilburg

foto Louis Obbens Foto Louis Obbens Foto Louis Obbens

Tekst en beeld Louis Obbens (klik voor vergroting)

Perspectiefrijk!

De zeer getalenteerde, van oorsprong Duitse, saxofonist Ingrid Laubrock, is formeel de bandleider van Anti-House. Na haar Engelse jaren heeft zij haar toevlucht gezocht in het Jazz-Mekka New York. Met haar partner, de interactieve drummer Tom Rainey, sideman van onder andere Tim Berne, heeft zij via verschillende projecten, haar naam definitief gevestigd in de ‘Big Apple'. De ritmesectie van Anti-House wordt gecompleteerd door contrabassist John Hébert uit New Orleans, bekend van zijn bijdrage aan de laatste groep van Andrew Hill. De rijzende ster van dit geheel is gitarist Mary Halvorson. Deze veelgevraagde muzikant wordt geroemd vanwege haar vernieuwende, vooruitstrevende karakter. Ze maakt deel uit van de sprankelende Brooklyn Jazzscene en heeft inmiddels een specifieke sound op de elektrische gitaar ontwikkeld.

Foto Louis Obbens Foto Louis Obbens Foto Louis Obbens

Anti-House presenteert tijdens dit optreden, onder de gelijknamige titel, haar eerste CD die in september 2010 is uitgebracht op het Intakt label. Laubrouck tekent voor alle composities, al dan niet in samenspraak met de overige groepsleden. De muziek is veeleisend, cerebraal en doorspekt met een eigentijdse free-jazz opvatting maar laat ook stijlkenmerken uit het post-bop tijdperk, swing en fusion doorklinken. In de basis zijn de composities kort van opzet, gefragmenteerd door de vele verborgen thema's, en brengen hierdoor variatie of zelfs versplintering met zich mee. Afhankelijk van de solistische invullingen worden de composities opgerekt.

Ingrid Laubrock bedient zich bij haar solo's van een warm, meeslepend maar sober geluid op de tenor en een zwierig, mild-klagend geluid op de sopraan. Het staat bol van dissonanten; het betovert, daagt uit, charmeert, verwondert en vliegt ondanks het energieke gehalte nooit uit de bocht. Haar compagnon op de gitaar, soleert minder vaak maar verleidt eens te meer. Haar stijl klinkt onafhankelijk en knisperend als zilverfolie. Het gitaargeluid beweegt zich vloeibaar en kristalhelder tussen puntige solo's en akkoorden vol ‘distortation'. Mary Halvorson toont haar kunsten, samen met Jessica Pavone op viool, op 18 februari a.s. in het Bimhuis.

Zichtbaar vermoeid door het reizen vecht de groep zich door het optreden heen. Twee vrouwen met een vooraanstaande instrumentele bijdrage, heldhaftig op zoek naar creatieve uitwegen in de soms dicht-gevlochten muziek. Makkelijke muzikale paden worden vermeden, de groep prefereert de dynamiek. Soms te langdradig maar een uitweg wordt geboden door de lichtvoetige variatie van de muzikale drumpatronen van Tom Rainey en de ritmische rotsvastheid van bassist John Herbert.

Line up:

Ingrid Laubrock: sopraan en tenorsaxofoon
Mary Halvorson: elektrische gitaar
John Hébert: contrabas
Tom Rainey: drums en ‘ glockenspiel'
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.