Categorie: CD-DVD, MUZIEK

Donderdag 24 Februari 2011 at 5:14 pm

FILMISCHE SOUNDSCAPES VAN BLISTERED

2011-02/droppedimage.jpg Blistered Blistered

Blistered-Europeana
Label: GBWusic (Indie-label)
Door Rik van Boeckel voor cultuurpodium.nl
Foto's  Eric van Nieuwland

Onlangs presenteerde Blistered haar eerste album Europeana in het Scheltema Complex in Leiden. Het duo bestaat uit de Leidse gitarist Bobby Ruijgrok en percussionist Gijs Anders van Straalen, bekend van Wouter Hamel en Sensual. Zij spelen sinds 2008 samen, delen hun liefde voor de muziek van Amerikaanse continent, niet alleen van Noord maar ook Zuid Amerika.

Ruijgrok is onder andere geïnspireerd door Leo Kottke, beiden door de banjo melodieën uit de VS en Van Straalen door de percussie uit de Cariben en Brazilië, een land waar hij ook verbleef. Noem daarbij de namen van Ry Cooder, Bill Frisell, Cyro Baptista en Mino Cinelu en het plaatje lijkt compleet. Met Europeana brengt Blistered soundscapes met gitaar, banjo en percussie (oa op cajón, udu, pandeiro, framedrum) die zich goed zouden lenen voor muziek bij films.

Zo roept de opener Bayou associaties op Wim Wenders' Paris Texas waar Ry Cooder de muziek voor maakte. Het zijn lichtvoetige soundscapes met heldere sferische gitaarklanken, soms broeierig dan weer subtiel en relaxed zoals in Phrasal Movement. Met de banjo weet het duo in Asakusa en Asakusa Department een Japanse sfeer op te roepen; Asakusa is een wijk van Tokyo en Gijs Anders van Straalen heeft met Wouter Hamel in Japan getoerd, dus zo verwonderlijk is dit uitstapje niet. Van Straalen laat in een solo zijn percussievaardigheden goed uitkomen: trommels, bellen, shakers, het klinkt als een klein slagwerkorkest. Waarna Ruijgrok in bijna hetzelfde tempo doorgaat in het naar zijn belangrijkste inspiratiebron verwijzende Kottke. Zo ligt de focus het ene moment op de (in dit geval elektro-akoestische) gitaar, de andere keer op de percussie, of op beiden. Overdadig wordt 't nooit. Blistered heeft 't simpel en eenvoudig gehouden. Soms zou ik er een saxofoon bij willen horen om zo een bredere klankkleur te creëren. Maar voord rest is dit een mooi sfeervol album om rustig naar te luisteren.

Blistered zal in maart en april optreden als openingsact voor de Hamel Club Tout.
Voor data zie:
www.gbwusic.com/blistered

Daar is ook de CD te bestellen:

Of op:

www.myspace.com/blisterdmusic
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.