Categorie: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Woensdag 02 Maart 2011 at 12:34 pm

Latineo-Two ways, een aanrader.

Latineo recensie op cultuurpodium.nl

Latineo-Two ways
Label: Walboomers
Latin jazz
Door Rik van Boekel voor cultuurpodium.nl

Latineo is een nieuwe Nederlandse latin jazz formatie uit Rotterdam en werd opgericht door latin en jazzdrummer Mark de Jong. Een belangrijke rol speelt pianist Marc Bischoff (Cubop City Big Band, Izaline Calister) die al eerder opviel met zijn solo-album Later is not too late. Bassist Yerman Aponte uit Venezuela speelde met Al Di Meola, Paquito d' Rivera en Chucho Valdes. Latineo rekt de grenzen van de latin jazz verder op met Two Ways. Opvallend is 't meesterlijke congaspel van José 'Pepe' Espinosa uit Cuba die veel heeft ontleend aan congalegende Changuito.

Aan de opener Choices, een compositie van Marc Bischoff, verleent saxofonist Efraim Trujillo (Ploctones) zijn medewerking. Het is een knallende en smaakvolle binnenkomer. Latineo verwijst graag naar de Afro-Cubaanse spirituele folklore zoals in Coltranes Ahi Naima waarin melodieën voor Yemaya en Elegua, heiligen uit de santeria-religie, worden gespeeld; of in Silver's Serenade, een sierlijk stukje werk waarin de spirituele wereld van Horace Silver wordt gerelateerd aan die van Cuba. Mark De Jong en Espinosa duelleren met elkaar in het slagwerkstuk Con la clave si, con la clave no; met adembenemend congaspel van Espinosa. De Jong zorgt overal voor de sterke ritmische onderlaag maar Bischoff's rol mag zeker niet onderschat worden, met enorme muzikaliteit verbindt hij alles aan elkaar. Voor liefhebbers van latin jazz is Two Ways zeker een aanrader!Latineo
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.