Categorie: TONEEL

Woensdag 09 Maart 2011 at 9:23 pm

“Blind Vertrouwen”, had meer evenwicht verdiend.

Blind vertrouwen foto Michel Porro Blind vertrouwen foto Michel Porro Blind vertrouwen foto Michel Porro

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Michel Porro (klik voor vergroting)

Rick Engelkes producties brengt elk seizoen ook een productie op de planken waarin de grote baas zelf ook speelt. Begon hij ooit met "de Minnaar" van Pinter met Isa Hoes als tegenspeelster na vele andere producties, waaronder drie keer met Isa Hoes als tegenspeelster maar ook met Vera Mann, Renee Soutendijk, Saskia Temmink en Bastiaan Ragas is het nu Angela Schijf die Rick tegengas mag bieden. Hoewel het meeste echte tegengas in "Blind Vertrouwen" komt van Loek Peters de derde acteur in deze productie over een bizarre driehoeksverhouding.

Sacha (Angela Schijf) heeft een relatie gehad met die hard crimineel vastgoedhandelaar Theo(Loek Peters). Theo werd partner van de keurige vastgoedjongen Harry (Rick Engelkes) deels omdat hij daarmee vuil geld kon witten en deels omdat hij daarmee deze brave en onschuldige vastgoedhandelaar kon gebruiken om projecten voor elkaar te krijgen die hem anders niet zouden zijn gegund. Door die samenwerking leert Sacha Harry kennen en zij wordt, deels gemanipuleerd, zo zal later blijken, verliefd op Harry. Ze trouwen en krijgen een kind. Tot beider verdriet overlijdt het kind ten gevolge van een auto ongeluk. Die dood blijft een belangrijke rol spelen in de verhouding tussen Sacha en Harry. Maar wat is Theo's rol in deze. Als na een feestje ter ere van Sacha's verjaardag er een dode partner in de kast wordt gevonden neemt het gezellige ietwat dronken nafeestende sfeertje tussen Harry en Sacha plots andere vormen aan. Paniek breekt uit. Sacha blijkt niet meer het rustige brave vrouwtje maar slaat plots om in een coke snuivende gangster bitch en Harry begrijpt dat hij in een onmogelijke situatie is beland.
Het verhaal, dat op sommige momenten rammelt in z'n voegen en daardoor dan plots wat slordig overkomt, is grotendeels heel acceptabel. Vooral enkele jaren geleden waren dit soort types bijna dagelijks nieuws in de dagbladen toen half vastgoed Amsterdam elkaar al dan niet liet afleggen. Nu enkele jaren later heeft Charles Den Tex er een toneelstuk op gebaseerd. Een toneelstuk waarin regisseur Peter de Baan een heel aardig stuk van weet te maken. Helaas lukt het hem niet om de spanningsboog tussen Rick Engelkes en Angela Schijf te continueren. Hoe verder het stuk zich vordert des te minder is de spanning tussen deze twee acteurs tastbaar, terwijl dat wel zo zou moeten zijn. Anders is het wanneer Loek Peters ten tonele verschijnt. Hij brengt in elke scene de spanning met zich mee. Is het zijn uitstraling, zijn stem, zijn maniertjes. Ik denk de combinatie daarvan, maar het laat hem met kop en schouders uitsteken boven Engelkes en Schijf, terwijl die eerder bewezen goede acteurs te zijn. Toch is het niet zo dat dit de regisseur verweten kan worden, mogelijk leent het verhaal zich er juist voor om de rol van kwade genius achter heel veel ellende sterker uit te diepen dan de andere rollen.
Desalniettemin is het eindresultaat een geslaagde psychologische thriller waarin mogelijk gedurende de tournee de spanning tussen Sacha en Harry wel in juiste proporties zal worden gespeeld maar of dat de rol van Theo zal wijzigen denk ik niet. "Blind Vertrouwen" mag dan wel niet helemaal perfect geslaagd zijn het is een theaterbezoek meer dan waard al is het alleen maar om de geraffineerde praktijken van Theo door Loek Peters gespeeld te zien worden, een genot op zich.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.