Categorie: JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 12 Maart 2011 at 11:13 am

DAVE PIKE, BENJAMIN HERMAN & REIN DE GRAAFF TRIO - BOPPIN’ & BURNIN’

Dave, Benjamin, Rein, Eric, Marius (foto Roland Huguenin) Dave Pike (foto Roland Huguenin) Dave Pike (foto Roland Huguenin)

(klik voor vergroting)

Bimhuis, Amsterdam - 3 maart 2011

Tekst en foto's door Roland Huguenin voor Cultuurpodium/Jazzpodium

Op geroutineerde wijze, zonder franje, introduceert mentor Rein de Graaff aan het begin van de show zijn musici. Op papier een interessant gezelschap van oude rotten en ‘jonge honden'. De zelfverzekerde toon van De Graaff verraad dat er weinig aan het toeval zal worden overgelaten.
Een optreden met virtuoos Rein de Graaff in de basis voorspelt solide vakwerk. Het is hem toevertrouwd om als ambassadeur van de bebop over het voetlicht te treden. Menig Amerikaans solist stond in het Bimhuis aan zijn zijde. Deze avond is de beurt aan veteraan Dave Pike.

Pike (Detroit, 1938) geeft eind februari, begin maart negen concerten in Nederland. Als exponent van de bebop, vergaarde Pike in de 60-er jaren roem in de VS en was in de 70-er jaren vooral gevierd in Europa als oprichter van The Dave Pike Set. Zijn naam wordt vaak in een adem genoemd met Milt Jackson, een van zijn inspirators. Op het podium staat een vitaal spelende en geïnspireerde Pike. Het is een lust voor het oog om hem zijn mallets te zien hanteren. Zijn klasse spreekt voor zich. Met ogenschijnlijk groot gemak haalt hij talloze kleuren uit zijn instrument. Zijn spel is uitermate boeiend en geraffineerd.
Hoewel de vibrafoon al zo’n 90 jaar bestaat en het vooral in de jazzmuziek erg goed doet, blijft het instrument toch een beetje exotisch. Zeker in vet swingende stukken komt het tot z'n recht. Wie Pike hier hoort spelen, zal erkennen dat de vibes ‘onmisbaar’ zijn.
Op het programma staan de absolute classics van Parker, Coltrane, Powel Monk en Davis. Tunes waar je toch altijd weer kippenvel van krijgt. Er is gekozen voor een strakke uitvoeringsstijl, waarbij de opbouw van de nummers steeds vrijwel identiek is. Het intro, een doorwerking met lange solo’s voor Pike en Herman, ingetogen solowerk van de Graaf, dampende bassolo’s van Marius Beets en een blokje subtiel individueel slagwerk van Eric Ineke, gevolgd door een gezamenlijke afsluiting. Het doet niets af van de kwaliteit, want de hier onversneden gespeelde bebop uit de Amerikaanse school, swingt de pan uit en brengt een uitermate goede stemming in de zaal.

Benjamin Herman (foto Roland Huguenin) Rein de Graaff (foto Roland Huguenin) Eric Ineke (foto Roland Huguenin)

(klik voor vergroting)

Benjamin Herman zorgt voor het echte vuurwerk en de rauwere accenten. In zijn bijdragen aan de Nederlandse jazzscene weet hij keer op keer verschillende stijlen met elkaar te verbinden.
Rein de Graaff is op zijn best in de rol van verdienstelijk aangever. Bijna onopvallend, is hij aanwezig als de ideale ‘knecht’ die moeiteloos elke col helpt bedwingen. Noem zijn rol bescheiden; in werkelijkheid is hij als pianist een enorme persoonlijkheid en is zijn bijdrage essentieel. Ook hier is hij onmisbaar met zijn verbindende ‘teksten’. Bij de rol van Eric Ineke past eenzlefde observatie: gedienstig en onmisbaar.
De Graaff werkte regelmatig samen met Dave Pike. Hun voorlaatste optreden in het Bimhuis dateert uit 1999. Deze hernieuwde kennismaking smaakt naar meer.

LINE UP
Dave Pike - vibrafoon
Benjamin Herman - altsax
Rein de Graaff - piano
Marius Beets - bas
Eric Ineke - drums
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.