Categorie: MUZIEK

Zaterdag 12 Maart 2011 at 11:42 am

Laagland, op zoek naar muziek waar je je bij thuisvoelt.

2011-03/laagland.jpg
Op Cultuurpodium bieden wij nieuw en jong schrijftalent een kans. Graag introduceren wij Hilde Koopmans. Jonge Hond en aanstormend producent en evenementen talent met haar eigen gezelschap Per Expressie.
Dit is haar eerste artikel voor CultuurPodium. Welkom Hilde!

Door Hilde Koopmans. (voor foto klik voor vergroting.)

Leo Blokhuis is voor mij dé hoogleraar popmuziek. Elk jaar kijk ik weer met verbazing naar de Top 2000, hij weet van elke plaat het naadje van de kous. Ik bewonder hem hierom al vele jaren en dus was ik erg benieuwd om Laagland de show met zijn huidige ega Ricky Koole te gaan zien. Op 3 maart speelden ze in de stadshal van de Flint. Deze flexibele zaal was wat kil ingericht. Een deel van het publiek zat erg ver weg en dat maakte de interactie met dit deel van het publiek moeilijk.
Laagland begint met twee schitterende liedjes en Ricky Koole weet direct de zaal te overtuigen met haar stem.

Jammer dat we op theaterstoelen zitten en lastig mee kunnen swingen. Dan begint de professor zijn verhaal en lijkt het net iets te gespeeld. Leo is juist zo sterk wanneer je hem onverwacht een artiest en een titel geeft en hij hierover mag vertellen. Maar twintig minuten later heeft hij zich herpakt; met een verhaal over de oorsprong van country-soul krijgt hij de hele zaal mee. De (briljante) band en Ricky versterken de verhalen ondertussen met hun versie van deze nummers.
Ricky Koole en Leo Blokhuis zijn met Laagland op zoek naar liedjes waarbij je je thuisvoelt. Ze vertellen over hun eigen ervaringen, ondertussen zit je in het publiek aan je eigen nummers te denken en daar spelen ze leuk op in door het publiek naar hun liedjes te vragen. Er komen mooie, grappige en ontroerende nummers naar voren. Waar Leo natuurlijk een exemplaar van in zijn database heeft staan. Ricky, die niet onderschat moet worden, want ook zij weet veel van muziek en zingt als Ilse de Lange, doet twee keer een poging om een verhaal van haar op een caberetachtige manier te vertellen. Het publiek reageert hier gemengd op; ik vind het haast pijnlijk om te zien, maar om mij heen wordt hard gelachen.
Naarmate de show voortzet, raakt de zaal steeds enthousiaster. De interactie met het publiek is heel sterk, de kille zaal lijkt veranderd te zijn in een kroeg waarin men elkaar goede verhalen verteld. De ruim twee uur durende show vraagt veel van je als je niet van stilzitten op muziek houdt. Maar als ze de show met een toegift eindigen blijft iedereen nog even hangen en mag er zelfs gedanst worden.
Leo Blokhuis en Ricky Koole hadden wat tijd nodig om op gang te komen, maar weten met Laagland toch te overtuigen. Schitterende verhalen over de oorsprong van muziek, geweldig uitgevoerde nummers en een intieme sfeer. Volgende keer kom ik ze graag tegen in een warm café.

Klik hier voor de speellijst via de site van Ricky Koole
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.