Categorie: TONEEL

Zaterdag 12 Maart 2011 at 12:04 pm

Siberia haalt Elektra naar 2011.

Lotje van Lunteren,Phi Nguyen, Ruby Soliman foto Greetje Mulder 'Vloek'-Theatergroep Siberia  foto Greetje MulderKenneth Herdigein, Phi Nguyen  foto Greetje Mulder

Door Jacques Nachtegaal met foto's Greetje Mulder (voor foto's klik voor vergroting)

Het theatercollectief Siberia, ontstaan uit een samenwerking van o.a. Rotjoch en het Waterhuis maakt theater voor jeugd en jongeren, echter de voorstellingen hebben veelal zo'n impact en diepe belevingswereld dat ook ouderen zeer onder de indruk zullen zijn van de producties van dit jonge gezelschap. Zo ook bij "Vloek" een 2011 aanpak van de oude Griekse tragedie van Elektra van Sophocles. In een bijzondere aanpak, waarover later meer, wordt op eigentijdse wijze het verhaal van Elektra (Ruby Soliman), die samen met haar broer Orestes (Phi Nguyen) haar moeder (Lotje van Lunteren) en stiefvader (Kenneth Herdigein) doodt vanwege het feit dat die twee Elektra's geliefde vader, de koning, om het leven hebben gebracht.

Regisseur Floris van Delft, die samen met Wolter Muller deze Elektra interpretatie schreef, heeft zeker niet gekozen voor de makkelijkste weg. Hij pakt mooi uit door het verhaal uit verschillende invalshoeken te belichten. De diverse hoofdpersonen vertellen vanuit hun referentiekader het verhaal van dit oude familiedrama. Zo vertelt Moeder wat vader had gedaan, waardoor zij zijn bloed wel kon drinken, ook Stiefpapa doet een duit in het zakje over de door zijn geliefde en hem, vermoorde koning.

Helaas blijft de invalshoek van de stille en wat afzijdige jongste dochter en zus van Elektra (Hannah Zwaving) wat minder belicht. Maar in het kader van dit verhaal en haar type juist weer terecht, wel aanwezig maar veelal ietwat afzijdig. Maar vooral Elektra heeft heel wat te vertellen over de twee moordenaars zoals zij haar moeder en haar nieuwe vriendje ziet. Onbekend met moeders achtergrond groeit Elektra's woede naar ongekende hoogte, maar pas als haar jongere broertje die ten tijde van de moord op vader pas 7 jaar oud was, terugkeert naar zijn vaderland, hij was meegenomen om in veiligheid op te groeien tot een sterk krijgsheer, een terechte zoon van de koning, heeft Elektra voldoende moed en steun van Orestes om haar moeder en vriend van het leven te beroven.

Door de bijzonder transparante aanpak van Floris van Delft ontstaat er een toneelspel met diverse uitstapjes naar ijzersterke interacties met het publiek. Cabaretesk bijna, maar steeds weer extra verhelderend en versterkend in het verhaal. Ruby Soliman als Elektra, die dit op werkelijk meesterlijke wijze doet, bespeelt het publiek, veelal jongeren, op fantastische wijze. Ze wint haar zieltjes in de zaal en krijgt zelfs af en toe de handen op elkaar bij scherpe monologen. Hoewel haar moeder identieke pogingen doet, merk je al snel dat de zaal heeft gekozen. Ook de interacties van stiefpapa krijgen de zaal niet voor hem gewonnen en zijn geile benaderingen naar de dochters van zijn vriendin, een scherpe link naar hedendaagse incest, maakt hem eerder gevreesd en gehaat bij de toeschouwers. Heden en verleden lopen op wonderlijke wijze dwars door elkaar in deze echt fantastische toegankelijke aanpak van deze Griekse tragedie, zonder ook maar een moment de kracht van het stuk te ontnemen.

Siberia is na eerdere successen als "Hemel,Hel", "Elfenmiddag" en het binnenkort te hervatten: "Krijg nou Titus" met deze productie van "Vloek" wederom een voorbeeld voor talloze gezelschappen als het gaat om toegankelijkheid voor jeugd en jongeren in het steeds meer vergrijzende theatercircuit. Dat het stuk wel onder regie van een ietwat oudere jongere stond blijkt uit zijn muziekkeuzes. Hedendaagse jongeren zouden mogelijk niet voor Stevie Wonder en Lou Reed hebben gekozen, maar storend was het niet. Kortom een geweldige pakkende aanpak van een klassieker die nu veel laagdrempeliger en toegankelijker is geworden waardoor theater steeds dichter bij de grote jeugdige massa komt. Noteer in je agenda's "Vloek"van Siberia.

Meer info? Hier is de website.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.