Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Zaterdag 12 Maart 2011 at 12:45 pm

Arifa-de hitte van de woestijn wordt voelbaar.

Mehmet Polat foto Hans Speekenbrink Shain During foto Hans Speekenbrink Alex Simu foto Hans Speekenbrink
Arifa-Beyond Babylon

Label:Mundus Productions(Oosters)
Door Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl
Foto's Hans Speekenbrink (klik voor vergroting op de foto.)
Website: ARIFA

Arifa is het geesteskind van Mehmet Polat (ud-Turkije), Sjahin During (Afro-Anatolische percussie- Turkije/Nederland), Osama Abdulrasol (qanun-Irak) en Alex Simu (klarinet/saxofoon-Roemenië). De groep, ontstaan in Amsterdam, was een van de hoogtepunten van de Dutch Jazz & World Meeting begin december 2010. Hun betoverende mix van traditionele en eigentijdse muziek uit Turkije, Irak en de Balkan is van grote klasse. Dat bewijst ook hun debuutalbum.

Het sprankelende geluid van de qanun, een instrument met 26 snaren, verwant aan de zither, wordt in composities als Dalila en Silk Road, onder andere ondersteund door de knallende ritselende ritmiek van de daf, een grote framedrum uit Iran met schelletjes aan de binnenkant. In dit meer dan zeven minuten durende stuk is er ruimte voor solo's op de ud, een snaarinstrument uit het Midden Oosten, de daf en de klarinet. De muziek van Arifa is meditatief, filmisch, dromerig, als een schildering van mysterieuze oosterse klanken. In Polat's composities Pensendide en Silk Road worden subtiele stukken afgewisseld met opzwepende ritmes en melodisch/ritmische breaks. Osama's composities Dalila en Sufi 7 zijn anders dan die van Polat, weerspiegelen de sfeer van de woestijn waarin hij opgroeide. Er klinken sprookjesklanken, luchtspiegelingsmuziek, de hitte van de woestijn wordt voelbaar. Alex Simu componeerde het uptempo Sun Dance, het rustieke Istanbul Dreams en Apres minuit, een mooi muzikaal stilleven.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.