Categorie: THEATER

Vrijdag 25 Maart 2011 at 12:04 am

Martin Simek – ’69 een heel bijzondere theaterervaring

Martin Simek foto Keke Keukelaar

Door Jacques Nachtegaal met foto van Keke Keukelaar (klik voor vergroting)

Het was 1969. Met een koffer en twee tennisrackets kwam de uit Praag afkomstige Martin Simek samen met zijn vriend Jan met de trein, schijnbaar moeiteloos, naar Wenen. Na een ruime tijd onder het communistisch juk in Tsjecho Slowakije te hebben geleefd kwamen de vrienden in het mondaine Wenen terecht. Hoewel de stad qua architectuur niet eens veel verschilde van Praag was de vrijheid bijna tastbaar. Zonder al te veel geld zochten de jongens hun weg in de vrije wereld. Door een toeval kwamen ze in contact met een afgevaardigde van de Nederlandse universitaire wereld, die hen een leerstoel aan een Nederlandse universiteit aanbood. Eenmaal in Nederland begon het zoete leven pas voor de toen net 21 jarige Simek. Uiteindelijk zou hij onder andere door talloze levenservaringen rijker, uitgroeien tot een gevierd tenniscoach, auteur, journalist, interviewer, columnist, cartoonist maar bovenal vrij denkend mens.

n het theater vertelt deze Martin Simek in zijn theaterprogramma "'69"van zijn ervaringen in twee werelden. Voor de pauze gaat het volledig over zijn leven achter het ijzeren gordijn. Geboren in de jaren net na de oorlog waren de Russen er snel bij om van Tsjecho Slowakije een satellietstaat te maken en omdat het redelijk oninteressant gesitueerd lag lieten de Amerikanen het gebeuren. Omdat tallozen probeerden te ontkomen aan de communistische druk zochten velen naar mogelijkheden het omsloten land te verlaten. Zo ook Martin's tante die met haar baby via de niet met hekken omsloten moerassen naar het westen probeerde te komen. Een huilende baby resulteert uiteindelijk in vijftien jaar gevangenschap. Zo maar een van die vele anekdotes die voor de pauze zal passeren. Er zijn er meer, veel meer. Over de buurman die een bekend geheim agent was, hoezo geheim. Over het buurmeisje dat Martin begluurde uit pure verliefdheid. Zijn eerste schreden als tennisser, allemaal voor dat zelfde buurmeisje. Maar ook over het alledaagse leven in deze communistische heilstaat. Hoewel doorspekt met komische momenten is de grote teneur toch triestheid en verdriet. Het grijze van de ongewenste gevangenschap in je eigen land straalt van de vloer.
Hoe anders is het na de pauze, het zaallicht is deels aan en er ontstaat een warme interactie tussen Martin en de zaal. Martin spreekt nu over zijn aankomst in Wenen, zijn kennismaking met het Nederlandse studenten leven en over de vele tennislessen die Martin gaf om aan geld te komen. Tennislessen die hij in het hoge noorden van Europa gaf, daar waar de vrouwen blond en warmbloedig zijn, iets wat Martin niet in de koude kleren ging zitten. De escapades die hij via de Tennisbaan beleefde en het leven in Amsterdam, zijn eerste auto en de studiekeuze die uiteindelijk voor hem bepaald werd.
Martin vertelt het op zijn Simek's, zoals velen van ons hem kennen van de nachtradio of van de verschillende televisieprogramma's waar hij zich als interviewer aan verbond. Met een warm en zeer toegankelijk stemgeluid met die zo herkenbare klank en dat Slavische accent. Een mooie man die met zijn grote lichaam soms iets aan overeenkomst vertoont met de Franse acteur Gerard Depardieu, ietwat hoekig maar met een bijzondere elegantie. Hij is innemend en de zaal hangt aan zijn lippen. Ruim twee uur is hij vertellend zijn leven aan het openbaren, maar wel in een openheid die spontaniteit uitstraalt. Plots schiet hem iets te binnen en dat moet toch nog even verteld. Geen kille regie maar spontaniteit voeren de boventoon. Geen avond zal hetzelfde zijn qua verhaal, maar qua beleving en sfeer zal het steeds weer warm en menselijk zijn. Toegankelijk en verrijkend. Martin Simek, een bijzonder mens met een heel bijzonder theaterprogramma voor een veel grotere doelgroep dan menigeen zal denken.

En luister hier naar het bijzondere gesprek dat Jacques Nachtegaal met Martin Simek had voor Cultuurpodium.nl

Martin Simek interview by Cultuurpodium.nl




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.