Categorie: JAZZ, MUZIEK

Maandag 28 Maart 2011 at 7:30 pm

The New Uri Caine Group, Funk-rock in ontwikkeling!

Uri Caine Group foto Louis Obbens Uri Caine Group foto Louis Obbens Uri Caine Group foto Louis Obbens

Tekst en beeld Louis Obbens (klik voor vergroting)


Chaotisch en overrompelend in een psychedelisch sfeer opent Uri Caine de set, waarin langzaam, als de kruitdampen zijn opgetrokken, de contouren van zijn ‘nieuwe’ muziek zichtbaar worden. Tijdens de eerste twee nummers wordt het de luisteraar moeilijk gemaakt vanwege de orkaan aan geweld, veroorzaakt door de mortier-inslagen van drummer Cornell Rochester. Even was er de angst dat de bijdragen van Uri Caine en gitarist Nguyên Lê gedurende het hele concert hier aan ten prooi zouden vallen. Echter, wanneer Uri Caine bij het derde nummer ritmisch de vleugel inzet, ontstaat lucht in het tot dan toe stevig dichtgetimmerd geheel. De gitaar- en pianosolo’s gaan er werkelijk toe doen. Juicy en zompig!

Uri Caine Group foto Louis Obbens Uri Caine Group foto Louis Obbens Uri Caine Group foto Louis Obbens

Adel verplicht. De rijk en breed getalenteerde pianist uit New York, die naast zijn rol bij John Zorn, toch vooral bekendheid geniet door zijn onorthodoxe herinterpretaties van klassieke composities van Mahler, Bach, Beethoven, Mozart en Wagner. Ondanks deze majeure projecten heeft Uri Caine, die feilloos de essentie van stijlen kan opnemen in zijn eigen idioom, laten horen thuis te zijn in meer kleinschalige projecten zoals zijn Bedrock Trio. ‘The New Uri Caine Group’ borduurt met de toevoeging van een gitarist hierop voort.

Uri Caine Group foto Louis Obbens Uri Caine Group foto Louis Obbens Uri Caine Group foto Louis Obbens

Opzwepend, onder ruige keyboard-klanken, wordt onder begeleiding van een stevig rock-ritme de set afgesloten. Waarin beurtelings korte motiefjes door gitaar of keys worden ingezet als basis voor puntig solowerk. Na de pauze wordt het hoog energetisch gehalte van de funky groovende band verder voortgezet en voorzien van het vurige gitaarsolowerk van Nguyên Lê. Eenmaal met een bekoorlijk freejazz-gehalte, vol variatie onder invloed van zwoele basklanken. Bij de ander titels wordt spanningsvol naar een climax toegewerkt, waarbij de funk-rock clichés niet altijd worden vermeden.
De toegift is het hoogtepunt van de avond en misschien wel de muzikale maat waarnaar de groep op zoek is. Hierin wordt na een originele, diffuse, spacy opening, de funk als het ware herontdekt, is de spanningsboog duidelijk waarneembaar en wordt dynamisch, geraffineerd drumwerk afgeleverd en bovenal wervelend en interactief gesoleerd.

Of het nu Mahler is, zijn klassieke piano trio, de Funk van zijn Bedrock Trio of zijn New Uri Caine Group’ de pianist en bandleider met zijn onmetelijke muzikale range heeft als drijfveer elk genre te lijf te gaan. Zijn beheersing van de klassieke piano en ‘the electric stuff’ en zijn stilistische veelzijdigheid maken het ook mogelijk stijlen te becommentariëren of te voorzien van een andere dimensie. De ene keer slaagt Caine hier beter in dan de andere keer.

Line up:

Uri Caine: piano en keyboards
Nguyên Lê: elektrische gitaar
Reggie Washington: elektrische bas
Cornell Rochester drums
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.