Categorie: JAZZ, MUZIEK

Maandag 28 Maart 2011 at 8:04 pm

JOE LOVANO'S US FIVE EN HET VIJFDE WIEL AAN DE WAGEN

Joe Lovano US5 foto Fred van Wulften Joe Lovano US5 foto Fred van Wulften Joe Lovano US5 foto Fred van Wulften

Tekst Rene de Hilster met foto's van Fred van Wulften (klik voor vergroting)


Meer is niet altijd beter, dat bewees Joe Lovano overtuigend tijdens zijn concert in het Bimhuis. Het klassieke jazz quartet is een prachtige bezetting waarmee elke overtuigende blazer prima uit de voeten mee zou moeten kunnen. Het toevoegen van een extra muzikant kan dan de delicate balans verstoren. Als die extra muzikant dan ook nog een drummer is dan kan het zelfs geheel verkeerd uitpakken. Bij het US Five concert gebeurde dat niet maar het nut van de aanwezigheid van de tweede drummer riep bij uw recensent zeker enige vragen op.

Joe Lovano US5 foto Fred van Wulften Joe Lovano US5 foto Fred van Wulften Joe Lovano US5 foto Fred van Wulften

Het concept is natuurlijk al bekend want inmiddels heeft Lovano met zijn US five al twee albums het licht doen zien. Op de eerste, Folk Art, komt het twee drummers concept goed uit de verf. Waarschijnlijk is er tijdens de opnamesessie een sterke regie gevoerd waardoor de drummers elkaar prima aanvullen. Op het onlangs verschenen album Bird Songs werkt de aanwezigheid van twee slagwerkers eigenlijk al storend en fungeert de tweede slagwerker als het spreekwoordelijke vijfde wiel aan de wagen.

Dat was ook zonder meer het geval in het Bimhuis. Beide slagwerkers deden hun best maar eigenlijk kan er maar één echt actief zijn als begeleider, nummer twee kan dan niet meer doen dan wat "ritselen" op de achtergrond. Beide drummers Otis Brown en Fransisco Mela wisselde dan ook regelmatig van rol. Het was vooral Mela die in elke rol wist te overtuigen. Zijn vederlichte beat en spannende ritmische aanvullingen paste beter bij de band dan de heavy benadering van Otis Brown, die het vooral van zijn dwingende beat en snoeiharde accenten moest hebben.

De overige twee leden van de ritmesectie: bassist Peter Slavov (hij vervangt Esperanza Spalding) en pianist James Weidman zijn goede maar niet zeer opvallende muzikanten die vooral uitblinken in het ondersteunen van de grote baas en blindelings aanvoelen wat er van hen wordt verlangt. Daarbij weten beide heren ook precies wanneer ze niet moeten spelen. Een muzikaal aspect waarmee menig muzikant moeite heeft.

Baas Lovano heeft nog altijd veel plezier in het spelen en dat laat hij merken. Met een brede smile op zijn gezicht werkt hij zijn concert af. Daarbij gaat hij, zoals we inmiddels van hem zijn gewend, dwars door alle jazzstijlen heen en geeft hij een bloemlezing uit zijn eigen werk waarin verleden en heden innig zijn verenigd.
Hij opende met twee stukken van hemzelf Mystic en Our Daily Bread (die laatste staat op het Saxophone Summit album Seraphic Light) daarna kwamen er een drietal stukken van het jongste US Five album Bird Songs voorbij. Een zeer langzame maar o zo fraaie versie van Yardbird Suite, recht door zee swingwerk in Passport en hoogstaand saxwerk in Moose The Mooche. Daarna volgde een op Taragato gespeelde versie van Lovano's eigen Wild Beauty.

Tijdens de tweede set leek Joe Lovano over nog meer energie te beschikken. ZIjn sideman kwamen nauwelijks meer aan bod en de baas vulde alle beschikbare soloruimte bijna geheel zelf. Dat is zeker geen straf want Lovano blijft een inventief solist, weliswaar valt hij regelmatig terug op een serie door hemzelf bedachte licks, maar goed spelen doet hij zonder enige twijfel. Ook in deze tweede set weer een combi van Parker stukken en Joe's eigen werk. Van Charlie Parker werden ondermeer Ko Ko, Barbados en een ballad versie van Donna Lee voor het voetlicht gebracht. Van Joe zelf stonden The Streets Of Naples en Big Ben op het programma. De verassende afsluiter was Four In One van Monk.

Joe Lovano stelde zeker niet teleur. Volgende keer maar weer gewoon met een één drummer komen, dat is beter voor de opbouw en hoeft niemand zich als een vijfde wiel aan een wagen te gedragen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.