Categorie: JAZZ, MUZIEK

Donderdag 07 April 2011 at 1:01 pm

TINEKE POSTMA-THE DAWN OF LIGHT

Tineke Postma The Dawn of Light

TINEKE POSTMA
CD- THE DAWN OF LIGHT

Door Rik van Boeckel voor Cultuurpodium.nl/ Jazzpodium.nl

Na A journey that matters (2007) en The Traveller (2010) is er The Dawn of Light, een muzikaal hoogstandje van saxofoniste Tineke Postma en haar Nederlandse kwartet, bestaande uit Marc van Roon (piano), Frans van der Hoeven (bas) en Martijn Vink (drums). Ze nam het album in Duitsland en New York op maar nu zonder grote buitenlandse musici als Terri Lynn Carringtonn en Geri Allen. In New York voegde haar goede vriendin Esperanza Spalding haar fraaie stem als instrument toe aan de rijke klankkleur van het Tineke Postma Quartet. Net als op The Traveller staat er op dit nieuwe album een compositie van de Braziliaanse cellist Hector Villa Lobos, namelijk het subtiel filmische Cançao de Amor, de echte dageraad want hier begint 't album mee! Is mooi om naar te luisteren als je net wakker bent.

Postma geeft haar musici alle ruimte om naast haar te excelleren zoals in het door haarzelf geschreven Falling Scales waarin een fantasierijke rol is weggelegd voor Marc van Roon. Soms is er een speelse swing, dan weer krijgen staccato piano- en saxofoontonen de overhand. Before the Snow is als een muzikaal stilleven, als een dromerige schildering van ochtendsferen. Weemoedig en poëtisch is The Observer, erg sterk is Monk's Off Minor, hier wentelt Postma zich met Van Roon helemaal in de jazztraditie. In The Man Who Stared at Coats laat Martijn Vink zijn inmiddels bekende klasse als drummer goed horen. En ook de daaropvolgende tracks Beyond Category (met subtiele tempowisselingen) en Tell It Like It Is mogen er zijn. Conclusie: Tineke Postma is er uitstekend in geslaagd met dit nieuwe album haar stempel te blijven drukken op de Nederlandse jazz en die ook internationaal verder op de kaart te zetten.

De c.d. wordt op 22 apil gepresenteerd in Het BimHuis
Reageer hieronder

Eén reactie

Henk Brinkman
Henk Brinkman ( E-mail ) (URL) - 13-04-’11 18:19
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.