Categorie: INTERVIEW, MUSICAL, TONEEL

Zaterdag 09 April 2011 at 12:12 pm

In de schaduw van Brel, mooi en indringend muziektheater

In de Schaduw van Brel foto Wim Lanser In de Schaduw van Brel foto Wim Lanser In de Schaduw van Brel foto Wim Lanser

Door Jacques Nachtegaal met foto's van Wim Lanser (klik voor vergroting)

We zijn in het voorpoortaal van hemel of hel, volgnummer xxx George Pasquier (Rob van de Meeberg), boezemvriend, steun en toeverlaat, chauffeur en manusje van alles van wijlen Jacques Brel zit in afwachting van wat komen zal, te wachten op de bank. Pasquier is 37 jaar geleden overleden, kort voor Brel, maar wegens omstandigheden vergeten op te halen door de poortwachters. Nu is hij eindelijk op de plaats van bestemming maar inmiddels is zijn brein bijna leeg. Gelukkig krijgt hij hulp van een muziektherapeute (Vera Mann), zij is aangesteld George, of JoJo voor vrienden en intimi, een keus te laten maken. Wat wordt het Hemel of Hel.

In een decor van kasten met instrumenten en twee uiteindelijk alles bepalende deuren helpt de muziektherapeute, JoJo om, aan de hand van fragmenten uit JoJo zijn gedeelde leven met Jacques Brel, zijn herinneringen terug te vinden. Daarbij wordt ze terzijde gestaan door twee muzikanten te weten Martin van Dijk op de vleugel en multi-instrumentalist Christian van Hemert.
Steeds meer herinneringen, al dan niet licht gekleurd vanwege de intense vriendschap, komen terug veelal aan de hand van fragmenten of volledige chansons van Jacques Brel. Talloze anekdotes passeren de revue. Zo herinnert JoJo zich zijn eerste kennismaking met Jacques in een kroeg in Parijs waar Jacques, een echte rokkenjager, probeerde een vrouw te versieren en dreigde tegen een pak rammel op te lopen, tot JoJo er tussen stapte. Hij beschermde Jacques maar verloor wel nagenoeg zijn gehele gebit. Jacques was toen al van zijn vrouw en kinderen weg om in Parijs te zoeken naar het ultieme geluk. Geluk dat Brel niet kon vinden in zijn voorbestemming om zijn vader op te volgen als directeur van de kartonfabriek. Nee Jacques was een bon vivant een gelukszoeker en bovenal een muzikaal levenskunstenaar. In al die jaren dat Jacques triomfen vierde week JoJo niet van zijn zijde. JoJo kent alle verhalen uit de eerste hand, hoewel ze af en toe van ver moeten komen weet JoJo zich nog heel veel te herinneren. Vooral die geweldige chansons die hij samen met de hulpvaardige, maar wel nieuwsgierige Antwerpse muziektherapeute met regelmaat inzet. Ze zingen het vol passie in Vlaams en Franstalige fragmenten.
In een tijdsspanne van een uur en drie kwartier wordt vooral het leven en de muziek van Brel bijna een open boek. Ook de slechte trekjes van Brel worden niet geschuwd. Er wordt een alom eerlijk beeld van Brel geschetst in een uiterst indrukwekkende maar zeer integere sfeer. Nergens wordt ook maar gepoogd om Brel te imiteren, steeds gaat het om interpreteren van deze Belgische grootmeester. Dat dit gepaard gaat met Nederlands (Vlaams), Frans en plat Brussels accent geeft de voorstelling juist net dat beetje extra geloofwaardigheid en vertrouwen waardoor het direct duidelijk wordt waarom deze voorstelling 7 jaar geleden in de eerste versie (geheel van de hand van Rob van de Meeberg) twee musical awards kreeg toebedeeld. Nu 7 jaar later, nadat Lars Boom zich op verzoek van Rob van de Meeberg en impresariaat De Graaf & Cornelissen heeft bemoeid met het verder uitwerken van het script, is er een nog intenser voorstelling ontstaan. Maar Musical nee dat is het niet, daar wordt te goed voor geacteerd, muziektheater met grote nadruk op het toneelaspect.

Zowel Rob van de Meeberg, altijd al een gepassioneerd zanger/acteur, als Vera Mann spelen en zingen werkelijk geweldig hun respectievelijke rollen. Vera Mann die in mijn optiek in "Duet For One", eerder dit seizoen met Wilbert Gieske, nog door de mand viel in haar rol als MS patiënte is nu weer helemaal de actrice zoals ik haar ken, realistisch en meesterlijk. Uiteindelijk creëren ze een theatervoorstelling die niet alleen voor Brel liefhebbers gezien moet worden, maar voor iedere theaterliefhebber een verplicht nummer zou moeten zijn.

Luister hier naar het interview dat Jacques had met Rob van de Meerberg

Interview Rob vd Meeberg by Cultuurpodium.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.