Categorie: CD-DVD, JAZZ, MUZIEK

Zaterdag 16 April 2011 at 8:21 pm

TIRTHA: VIJAY IYER/ PRASANNA/ NITIN MITTA - ONDEFINIEERBAAR MOOI!

2011-04/_mg_5323.jpg 2011-04/_mg_5426_copy1.jpg 2011-04/_mg_5422.jpg

Bimhuis, Amsterdam - 7 april 2011

Tekst en foto's van Louis Obbens voor Cultuurpodium/Jazzpodium (klik op de foto's voor vergroting)

Tirtha, de magische naam van het pianotrio en de gelijkluidende titel van de cd, betekent letterlijk kruising. Tirtha staat ook voor ondiep water dat makkelijk kan worden overgestoken, zoals bij een bedevaart in de nabijheid van heilig water.
Vijay Iyer heeft deze groep in 2007 opgericht, nadat de pianist was gevraagd een concert te geven ter gelegenheid van 60 jaar Indiase onafhankelijkheid. De geroemde en in de VS geboren en geschoolde pianist staat, samen met de altist Rudrush Mathanppa, bekend als wegbereider voor het subgenre Indie-Jazz. In het project Tirtha, gaat Vijay Iyer een grote stap verder in de verkenning van het kruisen van Jazz met zijn Indiase roots. Hij geeft dit gestalte door samen te werken met twee instrumentale virtuozen, geboren en getogen in India.

De lastig te definiëren muziek verwondert de gehele avond. Het verloopt soepel, maar in zijn ware aard een is het complexe symbiose tussen moderne creatieve westerse jazz, de Noord-Indiase klassieke (Hindoestaanse) muziek en de Karnatische muziek uit Zuid-India. De oorspronkelijkheid en de overeenkomsten tussen deze stijlen, schuilt in deze muzikanten. Maar ook vernieuwing, creativiteit en improvisatievermogen, zijn genetisch vastgelegd in hun muziek. Wonderlijk genoeg is er geen greintje gekunsteldheid in de muziek te ontdekken. Het sprankelt en tintelt vanaf de eerste repeterende pianoklanken tot en met de laatste door-echoënde psychedelische gitaarsolo. Een lange, vloeiende, compromisloze en harmonisch hoogstaande muzikale exercitie, met daarin opgesloten individuele hoogstandjes. Zo toont tabla-speler Mitta zich binnen het harmonisch geheel niet alleen als een schatbewaarder van Indiase ritmes, maar weet hij ook melodisch, ingetogen en expressief te imponeren. Zijn technische virtuositeit, elke vinger ten faveure van de lichtere nuance en de handpalm voor de wat zwaardere dissonante tonen, is steeds dienstbaar aan en in natuurlijke samenhang met het collectief. Het meest origineel en eigenzinnig is de prominente gitarist Prasanna. Hij is erin geslaagd om de overheersend vocaal ingestelde Karnatische stijl geschikt te maken voor zijn ragfijne en uiterst vloeiend elektrisch gitaarspel. Zowel trancerijk als een sitar maar ook expressief met sustain, herinneringen oproepend aan Jimi Hendrix. Vijay Iyer speelstijl is over het algemeen redelijk ingetogen, bewust afstandelijk, genuanceerd, impressionistisch, bedwelmend maar ritmisch gedreven. Hij bespeelt een breed muzikaal veld, kent zijn klassiekers, en voegt daar er zijn eigen essentie aan toe.

2011-04/_mg_5413.jpg 2011-04/_mg_5461.jpg 2011-04/_mg_5501.jpg

Deze uitgesproken muzikanten spelen in Paradox het hele repertoire van het album Tirtha (ACT music 9503-2). De stukken zijn op een enkele uitzondering na, meer uitgesponnen dan op de cd. De kracht van het optreden (en de cd) schuilt niet alleen in het oorspronkelijke karakter en virtuositeit van de individuen. De maat voor de muziek wordt gevormd door het hoge synergetische gehalte, waarin vaak onduidelijk is waar de compositie eindigt en de improvisatie begint. De uitgebouwde ideeën zijn vaak herkenbaar en vertrouwd als de etnische elementen waaruit ze zijn opgebouwd. Bij vlagen zijn ze minder direct waarneembaar en duiken er bij nader inzien flarden van raga's, kamermuziek, pop en zelfs ook rock op. Deze elementen zijn op een natuurlijke manier onderling uitwisselbaar.
De reis lijkt belangrijker dan het doel, het oogt mysterieus, zwoel, ontwapenend en opzwepend tegelijk.

2011-04/vijay_iyer_-_tirtha_copy1.jpg

LINE UP
Vijay Iyer - piano
Prasanna - gitaar en zang
Nitin Mitta - tablas
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.