Categorie: JAZZ, MUZIEK

Maandag 18 April 2011 at 7:23 pm

DEAN BROWN TRIO, FEATURING DENNIS CHAMBERS & BOBBY SPARKS - HOOG TESTOSTERON GEHALTE!

2011-04/_mg_6230.jpg 2011-04/_mg_6246.jpg 2011-04/_mg_6371.jpg

Paradox, Tilburg, 11 April 2011


Tekst en foto's van Louis Obbens voor Cultuurpodium/Jazzpodium (klik op de foto's voor vergroting)

Het genre van de jazz-fusion, zeker in combinatie met de elektrische gitaar heeft altijd een grote aantrekkingskracht op het mannelijke publiek. Het krachtige powertrio van de Amerikaan Dean Brown zorgt er voor, mede door Dennis Chambers, de krachtpatser op de drums, dat het aantal vrouwen op één hand zijn te tellen. Het kan bijna niet missen, vele aanwezigen spelen gitaar of hebben ooit de gitaar bespeeld en worden aangezogen door de sublieme gitaartechniek en de energieke muzikale opvatting van het trio.

Dean Brown bivakkeert al decennia lang in de internationale jazz-fusion scène en heeft als sessiemuzikant zijn sporen verdiend op meer dan honderd, nogal uiteenlopende albums. Voorbeelden hiervan zijn samenwerkingen met Marcus Miller, Santana, Roberta Flack en de Brecker Brothers. De lijst van drummer Dennis Chambers oogt misschien nog wel indrukwekkender binnen het mètier van de fusion. Hij speelde ondermeer met John Scofield, George Duke, Brecker Brothers, Santana, John McLaughlin, Mike Stern, Parlement/Funkadelic, Bill Evans en Steely Dan. Bobby Sparks speelde in de bands van Marcus Miller, Tower of Power en Roy Hargrove.

2011-04/_mg_5983.jpg 2011-04/_mg_6046.jpg 2011-04/_mg_6342.jpg

De bruisende, duizelingwekkende 'funk-groove' roept dubbelslachtige gevoelens op. Op het eerste oog werkt de vermakelijke presentatie van Brown uitermate aanstekelijk. Gebiologeerd worden de uitzonderlijk technische vaardigheden en de beheersing op zijn instrument gevolgd. Maar ook de ongelofelijk breed ingezette waaier aan vuige rock, soul-jazz, ruige blues en opzwepende funk imponeert. Vindingrijk zijn de gepassioneerde improvisaties, waarbij hij het hele scala aan effect- en randapparatuur inzet om zijn doel te bereiken. Ernstig bezwaar tegen de aanpak van het trio zijn echter de langdradig en uitgesponnen tunes, veelal afkomstig van het laatste solo album DB III - Live At The Cotton Club Tokyo. Hoewel sporadisch gas wordt teruggenomen en een lichtere structuur wordt aangemeten, klinkt de muziek vaak dichtgetimmerd en ontoegankelijk door de veelheid aan noten, de orkaankracht waarmee Chambers drumt en de zware basklanken die Sparks produceert. Wie hier niet om maalt beleeft een prima avond, want Brown en c.s. bedienen een hartstochtelijke niche-markt van likkebaardende, uitzinnige fusion liefhebbers met een hoog testosteron gehalte. Daar is niets mis mee! Op naar de volgende fusionband van Jeff Berlin trio op 21 april!

LINE UP

Dean Brown - gitaar
Dennis Chambers - drums
Bobby Sparks - Hammond B3, Mini Moog, Fender Rhodes, Clavinet
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.