Categorie: CD-DVD, JAZZ

Maandag 18 April 2011 at 11:27 pm

TRIPLICATE & ERIC INEKE - THREE AND ONE

2011-04/three_and_one.jpg

Label: Triplicate
Nummer: TRPL01
Jaar: 2010
Website: www.triplicate.nl

Door Rene de Hilster voor Cultuurpodium.nl

In een jazzlandschap vol vernieuwingdrang, smeltkroezen van allerlei stijlen en een overduidelijk verbod op swingen neemt de jazzscene van Den Haag een aparte plaats in. In de hofstad is door de onlangs overleden pianist Frans Elsen jaar in jaar uit gewezen op het belang van de bebop en dat is heden ten dagen nog te horen.

Ook de Triplicate muzikanten zijn exponenten van deze Haagse scene, al zou je van de + één, drummer Eric Ineke, kunnen zeggen dat hij daar min of meer ook een oprichter van is. De overige drie wat jongere muzikanten hebben allemaal het vak geleerd op het Koninklijk Conservatorium maar staan al weer geruime tijd op eigen benen.

Zoals de naam al impliceert opereert Triplicate veelal als trio maar besloot voor de debuut cd Eric Ineke erbij te vragen. De reden hiervan was vrij eenvoudig en is terug te voeren naar een optreden wat Triplicate & One deden voor een podium in Schiedam. Een optreden wat uiteindelijk een staande ovatie opleverde. Genoeg basis om ook met deze bezetting de studio in te duiken.

De hoestekst "waarschuwt" al: geen trends en modegrillen op deze plaat maar jazz uit de tijd van de jazz en dan met liefde gespeeld. Over het repertoire is dan ook nagedacht en bestaat uit een fijne mix van minder bekend werk uit het omvangrijke jazzrepertoire en een aantal composities van Ellister van der Molen.

Haar TBV is speciaal ten behoeve van deze cd geschreven en is een prima binnenkomer. Een swingend stuk met een lekker lopend akkoordenschema waarover het goed soleren is. Zowel Ellister als pianist Bob Wijnen leveren gedegen solowerk af en na een chase chorus met de speciale gast is het slotthema aan de beurt.

In Everybody's Song But My Own brengt Triplicate de luisteraar in een totaal andere sfeer. Bassist Johnny Daly is de eerste solist en laat zich hier van zijn melodische kant horen. Verbazend trouwens dat dit mooie stuk van Kenny Wheeler niet vaker wordt gespeeld.
Subconscious Lee gaat over het schema van What Is This Thing Called Love. Ellister en Bob werken zich unisono door het retenmoeilijke thema heen en komen glansrijk aan de finish.

Hoog tijd voor weer een eigen compositie en dat is Whereto? van de hand van Ellister. De uitvoering van deze prachtige ballad is zoals Dexter Gorden het noemt bittersweet. Dat wil zeggen; een goede combi van drama, relativering en een tikje zelfspot. Dit werkje is zonder meer het hoogtepunt van de cd.

En zo gaat het door. Swingende stukken wisselen af met rustiger werk. Zowel de keuze van stukken als de uitvoering blijft verassen en als na Times Twelve de CD tot een einde is gekomen dan rest alleen nog om de repeat all knop in te drukken om al dit moois nogmaals tot je te laten komen.

Line Up:

Ellister van der Molen - trompet/bugel
Bob Wijnen - piano
Johnny Daly - bas
Eric Ineke - drums

Tracks:

1, TBV; 2, Everybody's Song But My Own; 3, Subconscious Lee; 4, Whereto?; 5, Gnid; 6, Three And One; 7, Modinha; 8, Seven Steps To Heaven; 9, Waltz New; 10, I'll Keep Loving You; 11, Times Twelve
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.