Categorie: CABARET, MUSICAL

Woensdag 20 April 2011 at 1:59 pm

“Spamalot”, Britse humor - Nederlands overtroffen.

Spamalot Spamalot-Paul Groot en Linda Wagenmakers Ridders van Ni met Koning Arthur
Door Jacques Nachtegaal (voor foto's, klik voor vergroting)

Zeg Monty Python en je denkt direct aan Britse humor. Daar moet je van houden en dan nog, dat doe je niet zo maar even na. Ga er dan maar eens aanstaan om een musical te spelen, die schrijver Eric Idle afkeek van de film "MP and the Holy Grail", en dan ook nog eens die "musical" zo brengen dat het publiek het zal pikken. Het zal pikken? Ze vreten het, en wel met grote brokken en genieten met volle teugen. Het publiek gaat uit z'n dak en na afloop zal een ieder het er over eens zijn; wat Eric Idle, John Cleese, Graham Chapman, Terry Gilliam, Terry Jones en Michael Palin ooit bedachten wordt nu door Nederlandse sterren en enkele Vlaamse kanjers geëvenaard, en af en toe zelfs overtroffen.

De Nederlandse versie van "Spamalot" is zelfs meer geworden dan wat ik in mijn stoutste dromen een beetje gehoopt had, een parodie op alles wat musical is, wars van alle musicalwetten en tjokvol ongein met meervoudige lagen humor er doorheen verweven. "Spamalot " is eigenlijk domweg een avond uit, het theater in, onderuit in het pluche en de gein en ongein over je heen laten komen. Pretentieloos genieten, juist dat, waarom men een avondje uit wil. Even de hele wereld vergeten, niet denken aan rampen, ellende, moord en doodslag maar genieten van een troep ridders onder leiding van Koning Arthur (John Kraaijkamp jr.) die volgens de legende op zoek gaan naar de Heilige Graal. Dat in deze pretversie er talloze doldrieste en meest onverwachte figuren het pad van Arthur en de zijnen kruisen ligt in de lijn der verwachting. Samen met zijn meereizende ridders Sir Galahad (Paul Groot), Sir Lancelot (Owen Schumacher) en Sir Robin (Pepijn Gunneweg) neem t Arthur het op tegen o.a. de Ridder van Ni, de Zwarte Ridder, de spottende Fransozen, en vele anderen en passeren terloops o.a. Ben Saunders, Barbie en good old Musical-vader des vaderlands Willem Nijholt in meesterlijke persiflages tijdens deze volbrenging van de Queeste.
Deze co-productie tussen V & V entertainment en Musical van Vlaanderen bevat naast de eerdergenoemde Nederlandse toppers, aangevuld met Nederlands krachtigste musical strot Linda Wagenmakers als The lady of the Lake, de Vlaamse musicalsterren Nordin de Moor, Bob Stoop en Dieter Verhaegen tevens een 12 koppig Vlaams-Hollands gemengd ensemble van grote klasse. Kortom een twintigtal theaterbeesten bij wie de speelvreugde in deze productie er werkelijk vanaf spettert. Vanzelfsprekend, want elke voorstelling is niet alleen voor het publiek maar ook voor de spelers een feestje, vooral omdat de voorstelling geen avond volledig hetzelfde zal zijn. De grappen en grollen worden continue geactualiseerd en zelfs de avond van de première werden enkele grappen nog ververst. Dat houdt niet alleen het publiek goed vast maar tevens de groep scherp. Dat de stem van God, nu eens in een bijrol, wordt vertolkt door Herman Finkers is een extra pre.
"Spamalot" is alles wat de combinatie humor, cabaret, zang, dans, dubbele bodems, mooie kostuums, functioneel decor, goed geluid, pakkende choreografieën, mooi licht en een keur aan toptalenten samen tot een over de top geheel kan vormen. "Spamalot" mag je niet missen en ik ben er bijna van overtuigd dat je na je tweede bezoek besluit elders in het land je derde bezoek aan deze heerlijke musicalparodie te gaan brengen. Hoewel de hele cast getuigt van grote klasse wil ik toch vooral Pepijn Gunneweg als grootste verrassing in deze productie noemen, hij toont eens en temeer aan een optima forma theaterpersoonlijkheid te zijn die ongekende kwaliteiten bezit en steeds weer weet te verrassen. Naast The Ashton Brothers, zijn tv presentatiewerk en talloze andere theater- en entertainment activiteiten toont Gunneweg met zijn drie rollen in "Spamalot" aan wat een geweldig talent er hier in ons kikkerlandje rondloopt.

Beluister hier het interview dat Jacques had met acteur Pepijn Gunneweg.

Interview over Spamalot met Pepijn Gunneweg by Cultuurpodium.nl
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.