Categorie: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 29 April 2011 at 11:23 pm

SIMIN TANDER QUARTET - EEN DIVA IN DE DOP

Bimhuis, Amsterdam - 23 april 2011

Tekst en foto's van Roland Huguenin voor Cultuurpodium.com (klik op de foto's voor vergroting)

2011-04/img_4741_kopie.jpg 2011-04/img_4743_kopie_copy3.jpg 2011-04/img_4749_kopie.jpg

Er zijn op deze uitzonderlijk warme zaterdagavond in april
, toch redelijk veel mensen naar het Bimhuis gekomen. Buiten ligt de temperatuur nog ruim boven de 20° C. Binnen maakt zangeres Simin Tander haar opwachting. Het publiek maakt kennis met een mooie jonge vrouw, van wie direct duidelijk is dat ze beschikt over een natuurlijke podiumuitstraling. Iemand die gaat voor wie ze is: puur zichzelf. De schoonheid die haar is gegeven, is veel meer dan een buitenkant. Zodra ze zingt, blijkt dat er een bijzonder vocaal talent in haar schuilt. Het kost haar weinig moeite om het publiek voor zich in te nemen.

Simin Tander (29) vormt samen met haar begeleiders een bijzonder geslaagde kwartetformatie. Onbetwist is zij de soliste die mooie liedjes zingt. Ze beschikt echter over de nodige vocale alternatieven. Simin weet haar stem op zeer ingenieuze manieren te gebruiken. Met haar veelzijdige vocale talent is ze in staat om klankreeksen en -structuren te creëren, die het bevattingsvermogen soms ver te boven gaan. Teksten wisselt ze af met ritmische klankimprovisaties, en ook haar verklankte ademhaling maakt deel uit van haar instrumentarium. Daarnaast geeft ze een totaal nieuwe inhoud aan de scat.
Haar muziek laat zich misschien het beste omschrijven als een melange van jazzelementen die worden gezongen met de dictie van een singer songwriter.
Simin Tander mengt op een ongedwongen manier haar muzikale wortels en invloeden, die bestaan uit Westerse en Arabische muziek. Haar vader is afkomstig uit Afghanistan en haar moeder komt uit Duitsland. Simin groeide zelf op in Keulen en ging in Arnhem naar het conservatorium.
De muzikale ontwikkeling van Simin kwam pas relatief laat en heel geleidelijk tot stand. Wel verschafte haar moeder haar al op zeer jonge leeftijd goede inspiratiebronnen, getuige het liedje Alonzo van Al Jarreau, dat ze op deze avond aan haar opdraagt. En dat is bijna vanzelfsprekend bij de presentatie van je eerste eigen cd, getiteld Wagma, tijdens een eerste eigen concert in het Bimhuis. Verder zingt ze uitsluitend eigen nummers van deze nieuwe cd.
Naast Al Jarreau zijn er vele vocale associaties mogelijk, denkend aan Bobby McFerrin of Björk. In feite is haar voedingsbodem ondergeschikt aan de onwaarschijnlijke vocale kwaliteiten, waarover ze beschikt. Het belangrijkste wapenfeit van Simin is vooral dat ze puur is en op eigen kracht een mooie performance geeft; waarin intimiteit, energie en lyriek elkaar afwisselen en waarin sfeer centraal staat.
Op het podium gebeuren bijzondere dingen. De muziek die ze samen met haar begeleiders realiseert, is vergelijkbaar met het trage ontluiken van een zeldzame bloem. De delicate geuren die vrijkomen hebben een bedwelmende kracht. De vocalen van Simin worden ingebed in een ongekende begeleidingskunst. Drums, bas en piano hebben ieder een eigen en vooral ook gelijkwaardige rol in het geheel. Wel steeds in relatie tot en ten dienste van. Werkelijk een verdienste van subtiliteit en muzikaal assimilatievermogen.
Simin Tander moet haar naam nog breder gaan vestigen. Het Bimhuis had beslist vol gezeten als er al een groter publiek bekend was geweest met haar bijzondere vocale talenten.

LINE UP
Simin Tander - zang en stem
Jeroen van Vliet - piano en elektronica
Cord Heineking - bas
Etienne Nillesen - drums
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.