Categorie: INTERVIEW, MUZIEK

Donderdag 12 Mei 2011 at 10:17 am

Frank Boeijen, boeiend in zwart en wit

Frank Boeijen foto Hans Speekenbrink

Door Jacques Nachtegaal - Het Collectief N & P met foto van Hans Speekenbrink. (klik voor vergroting)

Frank Boeijen toert al heel wat jaren langs de vaderlandse en Vlaamse theaters om steeds maar weer zijn nieuwe, maar wel altijd doorspekt met oud, materiaal te brengen. In de voorbije jaren gebeurde dat in verschillende bezettingen. Jarenlang met de Frank Boeijen groep, maar deze tournee "Genade" doet Frank de theatertournee met een kleine bezetting. Slechts drie man staan hem terzijde, maar dat zijn niet zo maar de eerste de besten. Ton Snijders, Charles Nagtzaam en Martin de Wagter vormen met Frank een perfect muzikaal geheel. Muziek zoals die bedoeld is; mooi, soms ingetogen dan weer uitbundig en expressief, maar altijd op z'n Boeijen's.

De tournee "Genade" waarmee Frank in het totaal 4 maanden langs de theaters trekt is gekoppeld aan het boek/album "Genade". Een multidisciplinair project waarin Frank in het boek verhaalt over zijn leven en waarbij een cd is toegevoegd met prachtig hierop geënt materiaal. Het boek, waarin teksten van hemzelf en foto's van Karoly Effenberger te vinden zijn is recentelijk verschenen en tijdens de tournee zingt Frank materiaal van dit album. Hij verhaalt uit het boek en op de achtergrond vertoont hij de foto's in Zwart-wit waarop met name de stad en omgeving Nijmegen een belangrijke rol spelen. Uit de teksten blijkt ook hoezeer Frank aan Nijmegen vast zit. Nijmegen heeft hem gemaakt tot wat hij nu is. Een man met talloze grijstinten binnen het kader van zwart en wit, net als de vertoonde foto's vol verhalen met een sfeer die emotie openbaart. Geen hoogdravende high brow, maar heel basale Nederlandstalige chansons over alledaagse dingen. Het lied "De tabakswinkel", over Het Rokerspaleis, een tabakszaak in het hart van Nijmegen waar Frank onlangs weer eens binnenliep, is daar een sprekend voorbeeld van. Evenals het prachtige titelnummer "Genade", maar ook "Voorjaar in Valencia", "Reis naar de Vrijheid" en de prachtige hommage aan zijn stad "Verborgen Stad". Als hij begint met het nummer "Stadsgezicht" toont het achterdoek een meer dan geweldige foto van de stad aan de rivier, met op de voorgrond de uiterwaarden en in de verte de stad met zijn torens en huizen, die veelal na de oorlog opnieuw werden opgebouwd omdat de geallieerden ooit een vergissing maakten en Nijmegen aanzagen voor Duitse stad. En tussen die prachtige nummers door vertelt Frank over zijn herinneringen, zijn mijmeringen, die aansluitend op de teksten en een mooi en compleet beeld geven van de basis die hem tot de Frank Boeijen heeft gevormd die wij allemaal kennen.
Na de Pauze keert Frank terug met een dwarsdoorsnede van zijn immense repertoire. Beginnend met zijn periode met Wout Pennings toen ze als Boeijen en Pennings een aantal zeer indrukwekkende songs voor het nageslacht vastlegden. En zo gaat hij verder via de jaren van de Frank Boeijen groep en het bekende werk,noem het de klassiekers. Met mooie nieuwe arrangementen van o.a. Het was een beetje koud in m'n hart", "Hier komt de storm" tot zijn misschien wel meest indrukwekkende song "Kronenburg Park", hoewel hij er veel meer van dit kaliber heeft geschreven.
Een avond Frank Boeijen is altijd te kort, niet alleen omdat hij zo vreselijk veel prachtig materiaal heeft, dat het nooit meer in een concert zal passen, maar veel meer nog door de geweldige sfeer die hij al bijna van aanvang af aan weet te creëren. Met "Genade" toont Frank nog maar eens heel duidelijk aan dat het niet alleen maar Zwart/Wit is maar dat er heel veel grijstinten zijn die het leven heel mooi kunnen kleuren.




Reageer hieronder

Geen reacties





(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.