Categorie: CD-DVD, MUZIEK, WERELDMUZIEK

Maandag 09 Mei 2011 at 1:34 pm

C.D Recensie-Bongomatik

2011-05/bongomatik.jpg

Bongomatik

Label: No Can Do Music

Door Rik van Boeckel

De Nederlandse formatie Bongomatik heeft haar naam ontleend aan de Bongomatik Multi Band World Receiver, een radiostation dat allerlei stijlen muziek draaide. Bij deze door bassiste Mick Paauwe en percussionist Jens Kerkhoff opgerichte band draait het om stijlen als latin, jazz, twelve tone funk en Cubaans. De bandleden gebruiken fakenamen maar kunnen langzamerhand niet meer verbergen dat ze bekende musici uit het circuit zijn. Zoals Kim en Erwin Hoorweg, Gianna Tam en Alberto Caicedo. De sterk in elkaar zittende songs laveren tussen jazzy pop, gezongen in het Engels, Cubaanse sfeertjes zoals in het van Omara Portuondo bekende Donde, spacey sounds (Help us out), latin lounge (Rijk de Schooier) en Engelstalige latin zoals in Adivinalo. De videoclip van deze single, gefilmd en geregisseerd door Frans van der Steen en opgenomen op het terrein van De Parade, is als enige Nederlandse clip genomineerd voor de Award for Shortstorm Online Video of the Year van de Jazz Journalists Association Annual Awards For Excellence in Jazz Musicianship. De uitreiking vindt plaats op 11 juni a.s in New York. Niet alleen de videoclip maar ook de sound van Bongomatik is internationaal. Naast de Engelse songs zijn er de Spaanse zoals Electro Cumbia en Para que niegas en één Portugese in Coisas Loucas. Maar er is ook hiphop, vet Amerikaans in Never Again en met behulp van de rappers van Kern Koppen Nederhop a la Bongomatik. Zomers zijn zo'n beetje alle nummers zoals ook het grappige Bongo Banana Blues. Bongomatik creëert met haar muziek een soort Nederlandse neo-tropicalia die goed past bij het huidige zomerse lenteweer.

Meer informatie over Bongomatik.

Info over de in deze recensie vermelde Award:
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.