Categorie: JAZZ, MUZIEK

Vrijdag 20 Mei 2011 at 9:41 pm

CHRISTIAN MCBRIDE & INSIDE STRAIGHT - VERLEDEN, HEDEN, TOEKOMST

2011-05/_mg_7394.jpg 2011-05/_mg_7403.jpg 2011-05/_mg_7409.jpg

Tekst en foto's van Louis Obbens voor Cultuurpodium.nl (klik op de foto's voor vergroting)

Paradox, Tilburg - 14 Mei 2011

Afgemeten aan de allure van de bassist zou een bomvolle zaal passend zijn geweest. Wie zijn ogen door de zaal liet dwalen zag weliswaar veel publiek, waaronder een groot aantal studenten van de Academie voor Beeldende Vorming, die het optreden zouden opluisteren met animaties. Paradox was zeker niet 'sold out'. Wie echter halverwege het concert door de Willem II straat langs de hoge ramen van het podium struinde, moet het tegengestelde gevoel hebben gekregen. De oorverdovende, ovationele toejuichingen en aanmoedigende kreten in het pand, overstegen de grens van het maximum aantal decibellen.

Het publiek had gelijk en heeft altijd gelijk... De sfeer, de ambiance en de jazzmuziek hadden veel weg van de enorme 'drive' uit de late jaren vijftig van de vorige eeuw, zoals bijvoorbeeld in een club als 'Birdland'.
Kameleon Christian McBride heeft het zeldzame vermogen, om zowel op contrabas als op elektrische bas, iedereen tot in de hoogste muzikale kringen te kunnen dienen. De staalkaart van de relatief jonge bassist laat een aaneengeregen stroom aan pop- en jazzartiesten zien. Opvallend genoeg presenteert McBride zijn eigen groep 'Inside Straight' op vele Europese podia, waaronder maar liefst drie in Nederland.

2011-05/_mg_7413.jpg 2011-05/_mg_7462.jpg 2011-05/_mg_7475.jpg

Het optreden is van verduveld hoog niveau. De power en de soul die de groep uitstraalt is nagenoeg ongeëvenaard en zeer Amerikaans. Er wordt vooral geput uit het meest recente werk van Christian McBride's & Inside Straight, afkomstig van de cd 'Kind of Brown'. In de bonte, meer dan plezierige avond, zit zo'n beetje alles opgesloten dat jazz, in de traditionele zin van het woord, zo aantrekkelijk maakt. De avond opent met een zompige blues, kent up-tempo swingers, een onversneden 'ballad'  en zelfs de weldadigheid van de Gospel-Soul. 'Never a dull moment'. Zonder enige uitzondering wordt in alle stukken uiterst bekwaam en energiek gesoleerd. Ook de dadendrang en het spelplezier van de bandleider springt in het oog. Slechts weinig bassisten maken zo moeiteloos, plukkend en strijkend, gebruik van het volledige klankspectrum van het instrument. Op volstrekt logische wijze, griezelig perfect van toon en bij vlagen razendsnel, glijdt hij moeiteloos van de top naar de bodem van de hals van zijn contrabas. Hij blijkt in staat alle emoties in zijn spel te laten doorklinken. Zijn composities maken het mogelijk voor zijn 'side-men' om, gedurende de twee ruimbemeten sets, nadrukkelijk hun stem in het geheel te laten doorklinken. Vooral Jaleel Shaw laat gevoel voor nuance horen en is in staat om zowel laid-back te klinken als vuurwerk te laten ontspruiten uit zijn saxen. Vibrafonist Warren Wolf en pianist Peter Martin laten kristalheldere klanken los, soleren weelderig en soms zelfs even tegen de draad van het saxofoon-geluid in.
Deze muziek uit het verleden gedijt, zonder vernieuwend te zijn,  prima in het heden, met houvast van drummer Ulysses Owens Jr. Afgaande op de power, de soul en het enthousiasme van de muziek, zal dit ook wel voor de toekomst gelden. Misschien is het niet zo moeilijk om te smullen van bekende gerechten. Er is natuurlijk meer!

LINE UP
Christian McBride - contrabas
Jaleel Shaw - sax
Warren Wolf - vibrafoon
Peter Martin - piano
Ulysses Owens Jr - drums
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.