Categorie: MUZIEK, WERELDMUZIEK

Donderdag 02 Juni 2011 at 1:49 pm

Voetbal en Flamenco, Het Santiago Lara Kwartet en Mercedes Ruiz.

Santiago Lara Mercedes Ruiz Lantaren Venster foto Rosaria Macri Santiago Lara Mercedes Ruiz Lantaren Venster foto Rosaria Macri Santiago Lara Mercedes Ruiz Lantaren Venster foto Rosaria Macri

Door Harm Tiddens met foto's van Rosaria Macri voor Cultuurpodium.nl (klik voor vergroting)

De EU is in crisis. Plaza de Catalunya stond 28 mei vol protesterende jongeren, die daar sinds 15 mei aan het bivakkeren waren als protest tegen de werkeloosheid. Die dag werd de Plaza door de politie hardhandig schoongeveegd. Niets mocht een eventueel feestje van Barça spelend in de finale van de Champions League in de weg staan. Tragiek en vreugde zijn een vast onderdeel van de Spaanse cultuur en die waren dan ook volop aanwezig bij het concert van het Santiago Lara Kwartet en Mercedes Ruiz. Flamenco gitaar virtuoos Santagio Lara speelde ontspannen en schijnbaar moeiteloos de razendsnelle strakke flamenco riffs, waarbij hij elke noot zuiver kan laten klinken.

Santiago Lara Mercedes Ruiz Lantaren Venster foto Rosaria Macri Santiago Lara Mercedes Ruiz Lantaren Venster foto Rosaria Macri Santiago Lara Mercedes Ruiz Lantaren Venster foto Rosaria Macri

Zijn technisch kunnen was vooral goed te horen en te voelen bij het meeslepende nummer Distancia waarbij het af en toe net lijkt alsof hij zijn gitaarpartij met een mandoline begeleidt. Hij begeleidde de indringende zang van Londro, maar ook de dans van de grootste ster van de avond Mercedes Ruiz. Deze gracieuze flamenco danseres eist met haar uitstraling alle aandacht op. Haar krachtige uitdrukking gecombineerd met haar ongelofelijke timing, snelheid en gratie laten je bijzondere momenten beleven. Ze werd begeleid door het kwartet dat met grote concentratie als eenheid het ritme volgde en aangaf. Het kwartet dat verder bestond uit Perico Navarro (percussie) en Miguel López (piano) werd daarbij een met Mercedes. Het geheel kwam tot een climax bij de finale waarbij de roos in haar haar en de nodige haarspelden in het rond vlogen. Mercedes ging tot het uiterste en was ook tijdens de toegift nog enigszins buiten adem van haar krachtsexplosie. Het concert duurde helaas maar een uur en tien minuten. Het publiek had nog wel even doorgewild. Maar ja, misschien wilden de muzikanten net zoals 3,5 miljoen Nederlanders nog een stukje van de wedstrijd meepikken. Thuisgekomen heb ik de gevoelige CD van Santagio Lara ‘El Sendero de lo imposibile' nog maar eens goed beluisterd, nu niet afgeleid door die prachtvrouw. Santiago Lara kan spelen.
Reageer hieronder

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Deze stomme vraag dient ervoor om spam te voorkomen

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.